Sociedad | Actualidad

S.O.S pel transport urbà de Tarragona

La ciutat defensa el seu model de transport públic i lluitarà per evitar que la Llei de Racionalització de l'Administració Local pugui acabar privatitzant el servei .

Parada d'autobús municipal a Tarragona.(EVA HIDALGO)

L'ajuntament de Tarragona ha fet, a petició de CCOO, una declaració institucional per mantenir el transport públic urbà de Tarragona i evitar-ne la privatització. La Llei de Racionalització i Sostenibilitat de l'Administració Local promoguda pel govern central del PP posa a l'Empresa Municipal de Transports de Tarragona (EMT) a la corda fluixa per motius financers, tot i que l'alcalde, Josep Fèlix Ballesteros, explica que hi ha dubtes d'interpretació sobre aquesta norma a les federacions de municipis: "inicialment semblava que era molt més estricta però sembla que es pot mantenir perquè és un servei públic i essencial. Com a ajuntament s'ha de garantir la suficiència econòmica, és a dir, que amb recursos públics es pot sufragar el dèficit".

Más información

Descomptes a l'autobús municipal

Tarragona és la ciutat de tot l'Estat que proporciona més bitllets socials, és a dir, que ofereix descomptes i gratuïtats a nombrosos col·lectius. Segons la regidora de mobilitat, Begoña Floría, "això suposa que cada any destinem més de nou milions del pressupost a l'EMT". Dos de cada cinc viatgers dels autobusos urbans tenen bonificacions per viatjar-hi, un 40% del total. Actualment hi ha nou milions d'usuaris que utilitzen aquests vehicles per moure's per dins de la ciutat.

A la declaració institucional també es recull que, a causa de la morfologia urbana i la dispersió, el transport municipal és quasi imprescindible, tenint en compte la distància que hi ha entre els barris i el centre de la ciutat.

Entomant les crítiques

Els grups municipals de CiU i el PP retreuen a l'equip de govern el dèficit que arrossega l'Empresa Municipal de Transports, i afegeixen que el nombre de viatgers ha caigut en els darrers anys. Ballesteros diu que no és dèficit sinó contribució de les arques municipals a un servei públic, i que el defensarà fins al final: "si cal anar als tribunals ho farem, però defensaré sempre i per sobre de tot el caràcter públic del transport". També explica que la caiguda d'usuaris és general a totes les ciutats espanyoles a causa de la crisi, tot i que proporcionalment a Tarragona la caiguda ha estat molt menor.

Per la seva part, Floría retreu a convergents i populars un rènting d'autobusos que es va fer l'any 2004, quan aquests dos grups governaven, i que ha "lligat de peus i mans a l'ajuntament": "fins al 2018 no poden canviar cap autobús, i a més estem pagant més de 100.000 euros al mes. Tot per aquest rènting, fet per la mateixa empresa del pàrquing Jaume I".

Eva Hidalgo

Eva Hidalgo

Periodista a SER Tarragona - Ràdio Reus i apassionada de l'ofici d'explicar històries.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00