Selecciona tu emisora

Ir a la emisora
PerfilDesconecta
Buscar noticias o podcast

La prohibició del fracking, al Tribunal Constitucional

El govern espanyol recorrerà davant el Tribunal Constitucional la prohibició d'aquesta tècnica d'extracció de gas a Catalunya per invasió de competències

Segons el govern central, només l'Estat pot autoritzar o prohibir els permisos d'extracció o prospecció d'hidrocarburs. Per tant, la modificació de la Llei d'urbanisme que va fer Catalunya i que prohibia l'ús de tècniques o la construcció d'infraestructures que tinguessin com a objectiu extreure o buscar gas, estaria envaint competències estatals.

El consell de ministres ha decidit aquest divendres recórrer aquesta modificació que el govern català va incloure a la Llei d'acompanyament de pressupostos. Segons l'executiu central, la normativa estatal no només regula aquests permisos, sinó que ja garanteix la protecció del medi ambient. De fet, al juny ja van tombar la llei que havia impulsat Cantabria per prohibir el fracking.

Catalunya va fer una prohibició indirecta

En veure que no podia fer una llei pròpia que prohibís el fracking, Catalunya va buscar una fórmula, en teoria legal, per tal que no es pogués practicar aquesta tècnica en territori català. És aquesta modificació de la Llei d'urbanisme inclosa a la Llei d'acompanyament de pressupostos que el que impedeix, a la pràctica, és instal•lar la maquinaria necessària per dur a terme aquesta tècnica d'extracció de gas del subsòl.

La decisió de la Generalitat es va basar en un informe fet per un grup d'experts que assegurava que a Catalunya només hi ha 300km de superfície amb el tipus de roca que emmagatzema gas.

Què és el fracking

És una tècnica d'extracció de gas acumulat a roques del subsòl i en poques quantitats. Com que està soterrat i força dispers, per extreure'l cal perforar la roca i això es fa injectant aigua, sorra i productes químics a pressió. Segons els ecologistes, aquestes injeccions són perilloses perquè els productes químics poden filtrar-se a l'aigua o dispersar-se per l'aire. A més, quan es fa són freqüents les fugues de metà, un gas d'efecte hivernacle quatre vegades més potent que el CO2.

 

Directo

  • Cadena SER

  •  
Últimos programas

Estas escuchando

Hora 14
Crónica 24/7

1x24: Ser o no Ser

23/08/2024 - 01:38:13

Ir al podcast

Noticias en 3′

  •  
Noticias en 3′
Últimos programas

Otros episodios

Cualquier tiempo pasado fue anterior

Tu audio se ha acabado.
Te redirigiremos al directo.

5 "

Compartir