Sociedad

La UE reclama explicacions per la contaminació de Barcelona

Brussel•les dóna dos mesos al govern espanyol perquè demostri que des del 2005 ha reduït els nivells de contaminació de l'aire a llocs com Barcelona, el Baix Llobregat o el Vallès. Si no ho fa, pot acabar als tribunals europeus i pagant una sanció milionària

La Via Laietana de Barcelona(CADENA SER)

Barcelona, el Baix Llobregat, el Vallès Occidental i l'Oriental, entre d'altres punts d'Espanya, van incomplir els nivells de contaminació de l'aire permesos per Europa entre el 2005 i el 2012. En concret, van superar els nivells de partícules ultrafines, elements molt petits que arriben fins la sang per les vies respiratòries i poden provocar asma, problemes cardiovasculars, càncer de pulmó i mort prematura, segons l'Organització Mundial de la Salut.

Des de fa anys la Comissió Europea té obert un procés sancionador per aquests incompliments. Ara ha fet un pas més i li dóna al govern de Mariano Rajoy dos mesos de marge perquè expliqui per escrit quines mesures ha aplicat des del 2005 per reduir els nivells de contaminació i demostri que han baixat. Uns nivells que, recordem-ho, s'han seguit superant fins el 2013. Si no entrega aquestes explicacions, el govern espanyol pot acabar davant del Tribunal de Justícia Europeu i pagant una sanció milionària.

Más información

La normativa europea obliga els estats i les comunitats autònomes que superen els nivells de contaminació a fer plans per reduir-la. Per això la Generalitat ha hagut de redactar el seu propi Pla de millora de la qualitat de l'aire pel període 2011-2015. Pla que es va aprovar fa tot just tres setmanes i que el govern central, per tant, podrà incloure en la carta de resposta que enviï a Brussel·les.

La Comissió Europea té un altre procés de sanció obert per contaminació de l'aire que també afecta a Catalunya, en aquest cas per haver superat els nivells permesos d'òxids de nitrogen des del 2010.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00