Sociedad | Actualidad

"Les empreses de Lleida són massa petites"

Ho assegura el director de la Càtedra Repsol de la UdL, Joan Ganau, qui afegeix que "això dificulta la dinamització del teixit empresarial i la competitivitat del territori".

(D'esquerra a dreta: Laura Capel, Joan Ganau i Iban Tarrés. FOTO: UdL)

A la demarcació de Lleida, menys del 2 per cent de les empreses van generar un volum de negoci de 10 milions d'euros, o més, durant el 2013. D'aquestes, 14 en concentren més de 100 milions cadascuna, 4 de les quals van ser creades abans de 1965 (Agropecuària de Guissona, Olis Borges Pont, Cooperativa del Camp Ivars d'Urgell i Piensos del Segre). Així ho recull l'estudi Estructura empresarial de la província de Lleida i els seus municipis, que ha elaborat el director de la Càtedra Repsol de la UdL Joan Ganau, i els investigadors, Laura Capel, i Iban Tarrés.

Tot i que aquest 2 per cent d'empreses representen el 60 per cent del volum total de negoci de les empreses de Lleida, amb 8.302 milions d'euros (1.400 dels quals corresponen a la Corporació Alimentària Guissona), l'estructura empresarial de la província de Lleida està formada per empreses petites, amb una mitjana de sis treballadors, a les quals caldria ajudar a créixer per tal de fidelitzar-les al territori.

"Es tractaria de fer més gran el que tenim i de donar suport a la innovació per fer més fort el nostre teixit empresarial", ha afirmat Ganau que, en aquest sentit, ha destacat la poca implantació a la província dels sectors innovadors, amb un pes de les activitats intensives en tecnologia i coneixement molt inferior a la mitjana catalana.

Els sectors amb més empreses i treballadors a Lleida estan lligats a l'activitat comercial i la construcció. El sector agroalimentari se situa en tercera posició quant a nombre empreses i de treballadors, la major part d'ells empleats a la Corporativa Alimentària de Guissona. Malgrat la crisi dels darrers anys, l'estudi constata un cert dinamisme en empreses noves, ja que unes 7.000 persones treballen en empreses creades a partir de 2006, al voltant del 12 per cent del total estudiat.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00