Sociedad | Actualidad

Eines i estris de més d'1 milió d'anys d'antiguitat

Troben a Tarragona ganivets de sílex i ossos que podrien tenir un milió d'anys d'antiguitat. Ho ha localitzat un equip d'investigadors de la Universitat Rovira i Virgili que asseguren que aquest jaciment arqueològic comparteix cronologia amb el d'Atapuerca i que, per tant, esdevé un punt clau per conèixer com vivien les primeres poblacions humanes a Europa.

Una vintena de persones treballen en l'excavació al jaciment del Barranc de la Boella, al municipi de la Canonja(ACN)

Una vintena de persones treballen en l'excavació al jaciment del Barranc de la Boella, al municipi de la Canonja

Aquestes descobertes són resultat de la nova campanya d'excavacions iniciada fa una setmana i que ja ha documentat les primeres troballes. El grup de treball ha localitzat, a la zona de la Mina, ganivets de sílex i restes òssies amb una antiguitat estimada d'un milió d'anys, i continua inspeccionant el terreny per localitzar-hi restes de pedra tallada i animals. El grup de treball està format per membres de l'Institut Català de Paleocologia Humana i Evolució Social (IPHES), del Departament de Paleobiologia del Museu de Ciencias Naturales del CSIC i alumnes del Màster Erasmus Mundus Quaternari i Prehistòria de la URV.

La campanya d'excavacions al Barranc de la Boella s'allargarà pràcticament fins a finals de mes, comptabilitzant unes tres setmanes de treball.

Amb el pla director a l'horitzó

Fa un any, l'Ajuntament de la Canonja i l'IPHES van impulsar un pla director amb actuacions al jaciment del Barranc de la Boella fins a l'any 2020. A part de garantir la continuïtat de les excavacions i protegir-les de les inclemències del temps, el pla preveu l'obertura d'un centre d'interpretació sobre un antic mas i un itinerari que enllaçarà el centre i el jaciment.

A part de la protecció i conservació del jaciment, el principal objectiu d'aquest ambiciós pla director, de 4,2 milions de pressupost, és garantir que s'hi continuï excavant i museïtzar l'entorn. Així, els 100.000 visitants que es volen atraure cada any, podran veure les troballes del jaciment en un centre d'interpretació que s'habilitarà a l'antic mas de l'Abeurador i visitar les excavacions gràcies a un nou itinerari.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00