Sociedad | Actualidad

La realitat dels matrimonis forçats a Girona

Els Mossos d'Esquadra han detectat 25 matrimonis forçats a les comarques gironines els últims 5 anys. El 60% de casos afecta a menors, majoritàriament noies. La policia creu que aquestes dades són només la punta de l'iceberg.

(Víctima de matrimoni forçat - casg.cat)

Els Mossos creuen que en sortiran més a la llum quan entri en vigor un nou protocol per detectar-los i el Codi Penal ho tipifiqui com a delicte.

Aquest any, una noia marroquina de 14 anys va denunciar als Mossos que els seus pares la volien casar amb el seu cosí. Per evitar-ho, Infància la va protegir.

Un altre cas és el d'una noia marroquina de 19 anys que va acudir als serveis socials després d'aguantar anys de maltractaments de l'home amb qui l'havien forçat a casar-se anys enrere al Marroc.

L'home l'obligava a matenir relacions sexuals i la matractava. I l'entorn de la noia, dones de la seva comunitat, la pressionaven per no trencar la relació.

La víctima va ingressar en una casa d'acollida, però ha acabat tornant a casa amb l'home, malgrat saber el que li espera.

La cap de la Unitat d'Atenció al Ciutadà dels Mossos, Rosa Negre, diu que els 25 casos que porten detectats des del 2009 són molts menys dels que realment hi ha. I que augmentaran quan entri en vigor un nou protocol per detectar-los i el Codi Penal ho tipifiqui com a delicte.

En el 60% dels casos intervinguts, les noies eren menors d'edat. Des de principi d'any, a les comarques de Girona s'han detectat 4 matrimonis forçats, el 2013 van ser 6.

Les famílies de les víctimes solen venir de països del nord d'Àfrica, l'Àfrica Subsahariana o l'Orient Mitjà i Amèrica Llatina, entre d'altres.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00