Sociedad | Actualidad

180.000 euros en suposats sobresous

Un informe dels Mossos fixa aquesta quantitat com el que haurien cobrat en presumptes sobresous els 44 alcaldes que integraven la Federació de Municipis de Catalunya en els últims dos anys de presidència de Manel Bustos

Manuel Bustos en una entrevista a Ràdio Barcelona, el gener de 2013(XAVIER SÁNCHEZ)

La jutge sospita que es tractava de sobresous encoberts, perquè es tractava d'una quantitat fixa que rebien cada mes independentment de si feien alguna tasca per la Federació. Entre els alcaldes sota sospita hi ha tres diputats al Parlament, de CiU, ERC i PP, i una al Congrés, també d'Esquerra.

L'últim informe dels Mossos, al que ha tingut accés SER Catalunya, arriba a la conclusió que el suposat sistema de retribucions fixes es va establir a l'inici del mandat de Bustos, "l'any 2004", en "una reunió" entre l'exalcalde de sabadell, l'exalcalde de Reus, Lluís Miquel Perez, l'exsecretari d'Industria d'Esquerra, Antoni Soy, i l'alcalde del Prat, Lluís Tejedor.

Más información

Segons els investigadors, les retribucions fixes anaven "en funció del càrrec" de cada alcalde i es vestien com a "dietes i desplaçaments".

Segons l'informe dels Mossos les dietes i desplaçaments "haurien de ser contraprestacions a activitats definides", però la majoria no "tenen justificació", perquè no es corresponen amb les activitats que feien els alcaldes per la Federació.

En alguns casos l'informe detecta mesos que els alcaldes han cobrat sense assistir a cap reunió ni activitat, o fins i tot "que tothom cobri l'agost de l'any 2012, quan s'ha comprovat que va ser un període d'inactivitat a la Federació".

A més els Mossos diuen que les quantitats per desplaçaments no tenen sentit, perquè Bustos cobra més que no pas l'alcalde de Tremp o l'alcaldessa de Tivenys per anar suposadament a les reunions, quan aquests municipis estan "molt més lluny" que no pas Sabadell.

Els Mossos han investigat els últims dos anys de Bustos a la Federació, 2011-2012, però fiscal anticorrupció, Fernando Bermejo, es planteja demanar que la investigació es remunti al 2004, quan va començar el seu mandat. També demana que es tingui en compte que alguns diputats són aforats, pel que el cas podria arribar al Tribunal Suprem, per la presència de la diputada al Congrés Teresa Jordà.

L'alcalde de Solsona: "escolta Manel, jo tinc un dubte, eh? Jo cobro una quantitat fixa cada mes"

En una de les trucades intervingudes, Bustos li demana al secretari Adolfo Moreno que "no faci constar" enlloc "del pressupost", el concepte de dietes.

En una altra de les converses intervingudes, Bustos pressiona l'alcalde de Solsona, David Rodríguez, perquè amagui els sobresous: "Tu no li has de dir que cobres un sou eh" li diu Bustos. En aquesta mateixa trucada, Rodríguez reconeix que cobra "una quantitat fixa cada mes" i Bustos s'excusa, contestant: "hem de fer un promig".

La Plataforma Sabadell Lliure de Corrupció demana imputacions i dimissions

El seu advocat, Raul Garcia, creu que "un alcalde hauria de saber que només pot cobrar un sol sou". En funció del contingut del sumari, que ara estan analitzant, la portaveu de la plataforma, Mariona Aspachs, ha explicat que "demanaran que s'imputi els 44 alcaldes i que els batlles dimiteixin".

Una altra dels membres, Elvi Mármol, ha convidat la ciutadania "a reflexionar" que independentment de la legalitat, estigui bé que "es cobrin aquestes quantitats".

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00