Sociedad | Actualidad

L'agroalimentació demana crèdit

Lleida, amb 44 milions d'euros en préstecs de l'Institut Català de Finances és, proporcionalment, la segona demarcació amb més pes creditici. El sector agroalimentari n'és el causant

(La Patronal de les empreses de Lleida, la COELL- FOTO:RÀDIO LLEIDA-)

Les empreses lleidatanes reben 44 milions en crèdits de l'Institut Català de Finances durant el 2013. Són xifres, proporcionalment, per sobre de Tarragona o Girona. L'empresari lleidatà que demana préstec és majoritàriament del sector primari, amb capacitat de retorn, i coneix millor el finançament públic.

Amb tot, s'ha demanat menys crèdits públics que l'any passat. 4 milions menys. Tot i que Ponent representa el 4,3 per cent de l'economia catalana, Lleida va rebre l'11 per cent dels préstecs que dóna l'entitat. El perquè? És un sector sòlid, i a més, el pagès, explica el conseller delegat de l'ICF, Josep Ramon Sanromà, està acostumat a aquestes eines, i sap que surt molt més a compte un crèdit públic que un de privat. Explica que la clau de volta és que té "un euribor competitiu i que van orientats a uns terminis que són millors a la banca en general".

Tot i això, i com a la resta de Catalunya, les empreses lleidatanes durant el 2013 van rebre menys diners: 4 milions menys que l'any 2012, quan es van fer 48 milions en crèdits a empreses del territori. En el conjunt dels darrers 3 anys, les empreses de Lleida ha rebut prop de 160 milions d'euros en crèdits de l'institut català de finances.

La fortalesa del sector primari

El secretari general de la Cambra de Lleida, Josep Ramon Paris, apunta que el sector agropecuari és, evidentment el més sòlid, i per això té més capacitat creditícia. De fet, assenyala que les enquestes de confiança que fa la Cambra determinen que és el sector amb més optimisme i amb més projecció.

Segons Paris "de les nostres enquestes de clima empresarial que fem a 364 empreses, les del sector agroalimentari són les que estan suportant més. És aquí on, segons les perspectives a mig i llarg termini encara s'incrementen més aquestes vendes". Paris recorda, però, que les empreses cada cop tenen més por a fer servir el crèdit com a eina de finançament, vist els anys d'incertesa econòmica que ja han patit.

Josep Ramon Paris. Sec. Gral Cambra "el sector agroalimentari està suportant més" la crisi

00:19

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/20140611csrcsrcat_27.Aes/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00