Sociedad | Actualidad

La Xina vol vi de casa... però barat

12 empreses importadores de la Xina visiten Lleida per a importar vi català. No volen pagar a preu de vi francès, principal competidor. I un altre problema: no coneixen la marca Catalunya

(Alguns dels importadors xinesos en un descans a la Llotja de Lleida -FOTO:RÀDIO LLEIDA-)

Els empresaris xinesos creuen que el vi de casa nostra és bo, però massa car. No el volen comparar ni pagar a preu de vi francès, ja que el consideren d'una qualitat inferior. Aquesta és la idea preconcebuda sobre el vi català dels 12 importants importadors xinesos que visiten Lleida amb la intenció de comprar productes gourmet de Ponent.

De fet, molts d'ells desconeixen la marca Catalunya. Preus Massa cars pel que busquen. Així ho explica el representant de l'empresa importadora Guxente, Wangquing. Diu que aquí troben productes que no esperen que competeixin econòmicament amb els francesos o els italians, productes de països que es donen per suposat que són més cars, ja que el vi espanyol, a la Xina, no competeix a la mateixa lliga. Wanquing explica que el problema del vi espanyol és que "si els preus són alts, això mata el negoci. Perquè comparant preus amb italians i francesos, el xinès pensa: perquè s'ha de pagar a preu d'altres països?".

El propietari de bodegues Cusiné, Tomàs Cusiné, diu que tot i que la intenció és tancar negoci, aquest és el principal problema: la Xina no valora els vins de casa com tocaria. El problema, explica Cusiné és que "quan venen a comprar-nos a nosaltres no busquen al marca que tenim, sinó que busquen si els hi podem subministrar un producte a preu baix i correctament presentat".

I encara un altre conflicte: el desconeixement de la marca Catalunya i de la marca Costers del Segre. En Mickael Fo, de la Shangai Company, explica que "per a mi els productes catalans no són familiars, és el primer cop que vinc per negocis. Però és un mercat potencial". Creu que s'ha de treballar per donar a conèixer els vins catalans, desconeguts a la Xina com a marca.

També explicava els inconvenients que li troba a l'exportació del vi català, la Melody Wong, de l'empresa del govern xinés Fion Son que explica que ho detecta bàsicament en "el preu i la manera de fer els negocis. Cal resoldre el problema de la competència amb les empreses franceses". I és que, apunten tots, no hi ha constància ni cultura de l'exportació, i això és el que demanen a la Xina.

Tomàs Cusiné, propietari de bodegues Cusiné. Els xinesos "busquen un producte amb preu baix"

00:20

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/20140610csrcsrcat_45.Aes/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Wanquing, importador xinès. Amb el vi català "si els preus són alts, el negoci es mata"

00:13

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/20140610csrcsrcat_46.Aes/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00