La UdG col·labora en un pàncrees artificial
Científics de la Universitat de Girona, en col·laboració amb els hospitals Clínic de Barcelona i de València, participen en un assaig pioner a l'Estat que provarà un pàncrees artificial a 20 pacients diabètics del tipus 1, els que es punxen insulina. És un dispositiu intel·ligent que calcula automàticament els grams de sucre que necessita el pacient en cada moment a través d'una fórmula matemàtica que ha desenvolupat un grup de recerca de la UdG i altres investigadors.
És un dels últims avenços en tecnologia per a tractar la diabetis i, si funciona, permetrà que el sucre en sang dels diabètics es mantingui sempre al nivell d'una persona sana.
Aquest pàncrees artificial, que es col·locaria dins una bomba d'insulina, està programat per dispensar les dosis exactes de sucre que necessita el pacient, molt més precís que punxar-se insul·lina.
El grup de recerca de la UdG en Intervals Modals i Enginyeria de Sistemes, juntament amb la Universitat Politècnica de València, ha trobat aquesta fórmula i ara el pas és provar-la sobre 20 pacients diabètics del tipus 1 dels hospitals Clínic de Barcelona i del de València.
El doctor Josep Vehí, que encapçala aquest grup de recerca, explica que fa deu anys que treballen en aquesta investigació i ara el pas és provar com funciona aquesta fòrmula en aquests 20 pacients. Segons Vehí, aquest pàncrees artificial podria tenir una aplicació real en un termini de 2 a 5 anys.