Sociedad | Actualidad

Ataquen la Memòria Històrica de la Batalla de l'Ebre

Uns brètols destrossen les plaques en record del General Líster i als militants de la UGT morts en combat durant la Batalla de l'Ebre, a la cota 705 de la Serra de Pàndols, a la Terra Alta

Així ha quedat el mur on eren les plaques ara arrancades(ADRIANA MONCLÚS)

L'Ajuntament de Pinell de Brai ja ha condemnat els fets, mentre les entitats que van col.locar les plaques estudien denunciar els fets als Mossos d'Esquadra

Destrossen tres plaques commemoratives del l'espai memorial de la Cota 705 a la serra de Pàndols. Es tracta de plaques republicanes que recordaven el general Líster, als militants de la UGT que van morir durant la Batalla de l'Ebre i també un grup de militants que hi va participar.

Els brètols han arrancat tres de les plaques republicanes situades al memorial de la Serra de Pàndols on cada mes de juliol es realitza un homenatge de la mà de l'Associació de Supervivents de la Lleva del Biberó. Un acte que ha denunciat l'alcalde del Pinell de Brai, Lluís Melich, que ho ha qualificat d'atac a la memòria: 'és un atac a la gent que va lluitar per la llibertat i la democràcia d'aquest país'.

Mèlich ha anunciat que el consistori denunciarà els fets per tal que s'investigui l'autoria, mentre que els Mossos d'Esquadra ja han obert diligències.

Algunes de les associacions implicades en el memorial de la Batalla de l'Ebre asseguren que es tracta d'un 'acte ideològic que cal combatre amb totes les armes de la democràcia'.

Per la seva banda, el Consorci pel Memorial de la Batalla de l'Ebre, el COMEBE, consideren el fet 'menyspreable, que atempta contra la memòria històrica'. Carles Luz, el President del Consell Comarcal de la Terra Alta, també critica que tot plegat és 'un atac a la democràcia. No és trencar una placa, que al cap i a la fi té el cost que té, és el símbol i el record el que es veu atacat'.

Precisament aquest any es compleixen trenta anys de la primera celebració de l'homenatge als caiguts durant la batalla de l'Ebre a la Cota 705 de la serra de Pàndols.

La cota 705

Es tracta d'un punt estratègic que va tenir una importància cabdal durant la Batalla de l'Ebre. La seva situació permetia el domini sobre la resta de cotes de la Serra de Pàndols, escenari de múltiples combats entre el 9 i el 19 d'agost de 1938. La pèrdua de la cota, per part del bàndol republicà, el 13 d'agost, no va suposar l'expulsió de la serra de l'Exèrcit de l'Ebre, comandat per Juan Modesto. Un fet que no es produiria fins l'11 de Novembre. La cota 705 està inclosa a l'Espai d'Interès Natural de la Serra de Pàndols i els terrenys són propietat de la Generalitat de Catalunya.

El Mur Memorial de la Cota 705, a la Serra de Pàndols, es va col?locar el 2007. Els encarregats de fer-ho van ser l'Associació Pro-Creació de la Fundació Enrique Líster. Posteriorment, el 2011, es va ampliar el memorial amb noves plaques per part de la Unió de Pensionistes, Jubilats i Prejubilats de la UGT a Catalunya.

La zona va ser adequada per l'Agrupació de Supervivent de la Lleva del Biberó, i el mur commemoratiu va ser alçat per l'Ajuntament de Pinell de Brai.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00