Sociedad | Actualidad

El fiscal acusa Oriol Pujol de "trair l'interès públic"

Assegura que els correus electrònics intervinguts en la investigació del Cas ITV demostren que el diputat nacionalista va cobrar comissions per afavorir els interessos de la presumpta trama

Artur Mas i Oriol Pujol en una imatge d'arxiu(ACN)

La fiscalia anticorrupció acusa Oriol Pujol de trair l'interès públic per lucrar-se personalment a través de la trama de les ITV. En un escrit de 9 pàgines, assegura que nombrosos correus electrònics i dades de l'Agència Tributària demostrarien que el diputat va cobrar comissions per afavorir els interessos dels empresaris que volien l'adjudicació de les estacions d'inspecció de vehicles.

És l'escrit que argumenta la petició de la fiscalia d'imputar Oriol Pujol per un delicte de suborn. Diu Fernando Maldonado que el polític "valent-se del seu càrrec en benefici propi i traïnt l'interès públic, va assumir i executar les pretensions de l'empresari, Ricard Puignou".

Más información

L'intermediari, segons la fiscalia anticorrupció, va ser Sergi Alsina amic íntim de Pujol, mentre que l'empresa de la dona del diputat, Anna Vidal, hauria servit, per cobrar la presumpta comissió de 30.000 euros.

La fiscalia basa el seu escrit de petició d'imputació en l'últim informe de l'Agència Tributària, que recull una sèrie de correus entre alguns dels empresaris imputats.

En un d'aquests documents, per exemple, l'empresari imputat Ricard Puignou, especifica algunes de les tasques pendents per poder implantar la reorganització d'estacions d'ITV que afavoria la presumpta trama, on especifica: "contactar amb Josep Tous (CiU) per tal que Oriol Pujol forci a favor nostre davant de Samaranch/Carlyle".

Però en concret, la Fiscalia i l'Agència Tributària lliguen dues dades: els 30.000 euros que demana Sergi Alsina i la mateixa quantitat de diners que exigiria un dirigent de Convergència.

Els honoraris d'Alsina apareixen en un correu de 29 d'abril de 2008, on aquest empresari li indica a Puignou un "esquema de col·laboració" que passa per uns "honoraris fixes de 30.000 euros" i, "una comissió d'èxit".

Mentre que la presumpta petició d'Oriol Pujol s'argumenta a través d'un altre correu electrònic on un altre dels empresaris explica que el diputat nacionalista "s'ha entrevistat amb Puignou". Diu que li han assegurat "que presentaran esmenes a la Llei de Seguretat Industrial", que "faran campanya mediàtica" i que "tot i que no manen, demanen 30.000 ¤!!".

El fiscal també recull un altre document intervingut en aquest cas a l'ordinador de Ricard Puignou, titulat "ITV fee op" i que la fiscalia i l'Agència Tributària tradueix com a "honoraris a OP", "que pot traduïr-se amb un missatge enviat per Alsina" a l'empresari, on es marquen un "fixe de 20.000¤" i diferents preus sotmesos a l'"èxit": "6 mesos: 60.000, 1 any, 40.000 i 18 mesos: 20.000".

El jutge havia citat les parts per dilluns perquè li diguessin què pensen de la possible imputació però ho ha ajornat perquè ha de resoldre un altre recurs de la fiscalia, que li demana que no incorpori la investigació per suborn a la que ja s'estava fent per tràfic d'influències.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00