Sociedad | Actualidad

Aznar ja va proposar a Fraga reformar la Constitució per retallar les CCAA al 1983

José Maria Aznar va proposar a Fraga, llavors president d'Aliança Popular, que preparés una reforma constitucional en secret per frenar l'evolució de l'autogovern de les comunitats. Així es desprèn d'un informe sobre política autonòmica elaborat pel propi Aznar el setembre de 1983, al qual ha tingut accés SER Catalunya

Presidente fundador, presidente y presidente de Honor.(Reuters)

Aquest informe el va redactar per contrarestar la sentència del Tribunal Constitucional contra la Llei Orgànica d'Harmonització del Procés Autonòmic, la LOAPA, que va representar una forta sotragada a nivell polític.

Es tracta d'un document de 12 fulls que inclou tant anàlisi de la situació del moment com argumentari per on creia el llavors diputat al Congrés, José Maria Aznar que hauria d'anar el seu partit. És en aquest context que proposava polítiques "de reforç dels poders de l'Estat" com ara "la preparació, en absolut secret, d'un projecte de reforma constitucional".

Ho feia després d'assegurar que el procés autonòmic "és com un reguer de pólvora que arrasa els partits nacionals que troba al seu camí" i d'apostar, en aquest sentit, per mantenir un paper prudent entorn la qüestió.

Más información

L'actual president honorífic popular, afirmava que la Sentència del Tribunal Constitucional obligava a un replantejament global y una estratègia definida que permetés a Aliança Popular "nedar i guardar la roba".

Al seu parer l'únic camí que quedava obert de reordenació autonòmica era la reforma constitucional, malgrat que aconsellava a Manuel Fraga, no llençar-s'hi d'immediat per prudència i per motius tacticistes, actitud que contrasta amb la bel.ligerància que actualment caracteritza Aznar.

També recomanava moderar l'exigència a les Comunitats en les què Aliança Popular governava i fer dura oposició als governs socialistes de la resta.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00