Inici de cisma al PSC
La fractura entre la direcció del partit i els crítics és més a prop que mai, després que el consell nacional extraordinari d'avui no hagi pogut tancar una sola posició sobre la consulta
La direcció insisteix que el PSC només pot fer costat als aspectes del referèndum sobiranista que pactin els governs català i espanyol, i el sector crític no ho accepta.
Más información
Les dues parts, direcció i sector crític, han entrat al Consell Nacional extraordinari enrocats en les seves posicions. De res han servit els dies de marge que s'havien donat per negociar ni tampoc la reunió in extremis que han fet aquest matí les dues parts. No hi ha acord. La direcció del partit que compta amb el suport de tres quartes parts dels membres del Consell, vol que la resolució que avui s'aprovi deixi clar que el PSC no donarà suport a res relacionat amb la consulta que no s'hagi pactat abans amb el govern central. Idea que no comparteix el sector crític catalanista. A a ells els llançava aquest missatge Pere Navarro al discurs d'obertura del consell: "El debat lliure i sincer, l'existència de posicions diverses... no pot convertir-se en un soroll permanent que arribi a desfigurar el projecte col?lectiu". "No pot ser", afegia Navarro, "que les decisions del partit i dels seus òrgans de direcció estiguin sotmeses a una deslegitimació permanent per part d'aquells que no les comparteixen".
Pensament únic "no", sentenciava Navarro, però sí una posició clara davant el debat sobiranista: "És evident que el partit com a tal ha de tenir una posició definida i que tots els seus representants en les institucions tenim l'obligació moral i democràtica de respectar-la".
Divisió interna, per tant, que s'evidenciarà en la propera votació al Parlament el 4 de desembre quan CiU, Esquerra, Iniciativa i la CUP votin una resolució conjunta per demanar al Govern de Mariano Rajoy que delegui a la Generalitat la competència per convocar la consulta. La posició del partit dels socialistes està fixada i segons fonts del partit consultades per la SER, si es torna a trencar la disciplina de vot, podria haver-hi conseqüències que aniran més enllà de la sanció com s'havia fet fins ara. El que fa pensar que la direcció podria contemplar l'opció d'expulsar-los al grup mixt.