Sociedad | Actualidad

Protesta a l'Alta Ribagorça en el retorn al 'cole'

Uns 80 pares de la Vall de Boí i de El Pont de Suert han protestat el primer dia de classe, amb un tall de carretera a la nacional 230. Reclamen que se subvencioni íntegrament el cost del menjador pels nens que s'han de desplaçar, dins del mateix municipi, per anar a l'escola. També consideren insuficient el compromís de la Diputació de sufragar-ne la meitat: tres dels sis euros diaris.

A la demarcació de Lleida hi ha uns 600 nens de nuclis agregats -una 70ena a l'Alta Ribagorça- exclosos de les subvencions tant en transport com en menjador escolar que la llei estatal considera obligatòries. Aquests ajuts nomes són per a alumnes que estant obligats a estudiar -per falta d'escola- en un municipi diferent d'aquell on viuen. Una normativa que es va titllà de discriminatòria per què exclou a aquells escolars que s'han de desplaçar del seu poble a un altre del mateix municipi.

Fins fa dos anys, la Generalitat assumia aquests dos serveis -transport i menjador- per a famílies de nuclis agregats. Però, a causa de les retallades, va deixar de subvencionar el transport que, aleshores, íntegrament van assumir la Diputació i els Consells comarcals. I, aquest curs ha deixat de subvencionar el cost del servei de menjador.

Más información

La Diputació i els consells comarcals afirmen que no poden fer front a tot. Continuaran cobrint integrament les despeses del transport -un euro i mig per nen i dia-, però només aportaran la meitat del cost del menjador -tres euros dels sis per nen i dia-. Aquest curs, doncs, aquestes famílies hauran de pagar l'altra meitat del cost del servei de menjador. "És aproximadament allò que els costaria donar-los menjar a casa", va dir la setmana passada, el president de la Diputació de Lleida.

L'Ampa de la Vall de Boi i del Pont de Suert, no ho accepten:"Nosaltres pensem que no es pot retallar en això: l'escola ha de ser gratuïta i per tothom igual; no acceptem solucions intermèdies per què avui ens retallen en això i demà serà una altra cosa", diu la portaveu dels pares, Mariana Font. El primer dia de classe no han dut els nens a l'escola.

Davant d'aquestes protestes, el director d'Ensenyament a Lleida, Miquel Àngel Cullerès ha dit que "aquest és l'acord al qual vàrem arribar, amb l'esforç de la Diputació de Lleida; la resta del territori ho ha entès i ho ha acceptat. I aquí, queda aquest punt, però també s'arreglarà, perquè estem com estem".

La protesta, però, s'estén a altres pares que viuen en nuclis agregats. En aquest cas, algunes famílies de pobles agregats del municipi de Tàrrega han lliurat una carta al consell comarcal del l'Urgell i a l'Ajuntament demanant la gratuïtat del servei de menjador.

Queixes a Sidamon

El primer dia d'escola també ha comportat queixes entre els pares de l'escola de Sidamon (Pla d'Urgell) que han protestat de manera simbòlica, vestits amb armilles reflectants i cascs d'obra per reivindicar que fa 13 anys que esperen una nova escola ja que l'actual presenta deficiències.

Mariana Font, portaveu Ampa de la Vall de Boí

00:15

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/20130912csrcsrcat_30.Aes/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00