Sociedad | Actualidad

Els contractes a temps parcial creixen un 13 per cent

La reforma laboral ha afavorit que els contractes a temps parcial hagin crescut un 13 per cent des de la seva entrada en vigor. Un creixement que s'ha produït en paral.lel a la destrucció d'ocupació

Una imatge de la manifestació del Primer de Maig a Lleida(ACN)

La combinació d'aquests dos factors fa que, abans de la reforma, només 1 de cada 7 treballadors tinguessin contracte a temps parcial. Ara és un de cada 6.

En aquest marc, s'ha produït la proposta de la CEOE de poder convertir els contractes fixos en contractes parcials als treballadors que ja tenen en actiu a les seves empreses. Segons els experts i els sindicats contactats, un empitjorament de la precarització que ja pateixen avui els treballadors.

Más información

Els sindicats no tenen cap dubte que la proposta de la patronal espanyola precaritza més el mercat laboral. Consideren que els contractes a temps parcial són un bon instrument si tan l'empresa com el treballador estan d'acord a reduir la jornada, però no accepten que pugui respondre només a la voluntat de l'empresari. Dir que així s'estalviaran acomiadaments consideren que és una fal.làcia que vulnera el dret del treball. Cristina Faciabén, secretària de Socioeconomia de Comissions Obrere, explica que: "per nosaltres això vulnera el dret del treball, la tutela més bàsica dels drets dels treballadors i l'únic que fa és desrregular les relacions laborals. Això només persegueix precaritzar un punt més les relacions laborals"

Faciabén també alerta de les conseqüències a futur d'aquests treballadors a temps parcial que, com que hauran cotitzat menys, també es trobaran amb pensions de jubilació més baixes. L'expert en dret laboral i contractació Juan Carlos Trujillo ho explicava així a l'Hora L: "una persona que hagués estat a mitja jornada, per cobrar el 100 per cent necessitaria haver cotitzat el doble i si hagués cotitzat els mateixos anys es quedaria amb la meitat del sou"

La CEOE també reclama, paral·lelament a poder-se atorgar la potestat de convertir unilateralment a temps parcial els contractes, ampliar del 15% al 30 el marge d'hores complementàries a la jornada pactada.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00