Sociedad | Actualidad

Llum verda al projecte per privatitzar la gestió de 26 aparcaments

PSC i Iniciativa asseguren que amb aquesta operació la ciutat surt perdent i que per construir pisos de lloguer social no calia recórrer a aquesta opció

La xarxa d'aparcaments municipals de Barcelona(APARCAMENTSBSM.CAT)

El Ple de l'Ajuntament ha aprovat amb els vots de CiU, PP i l'abstenció d'Unitat per Barcelona privatitzar la gestió dels 26 aparcaments municipals del centre de Barcelona. Es crearà una societat mixta (60 per cent privat i 40 per cent públic) que s'encarregarà de l'explotació dels aparcaments i amb els diners que aconseguirà l'Ajuntament es construiran 1000 pisos de lloguer social.

Segons el govern municipal, el valor de la societat és de 241 milions d'euros. L'empresa privada que vulgui optar a gestionar els aparcaments haurà de pagar en un primer moment 101 milions d'euros i els altres 44 milions els haurà d'abonar entre el 2018 i el 2038.

Más información

El PSC ha criticat el projecte assegurant que no hi ha cap benefici per a la ciutat. D'una banda perquè l'Ajuntament permet que la nova societat es pugui endeutar per valor de 67 milions d'euros. Això significa que el mateix consistori de forma indirecta s'endeutarà a un interès molt més elevat del que paga habitualment com a administració. I a més, la privatització de la gestió s'acompanya d'un increment de tarifes del 20 per cent en 4 anys.

Iniciativa per Catalunya tampoc ha sabut veure les bondats de l'operació i ha volgut remarcar que s'estan privatitzant els 15 aparcaments més rendibles.

Sí que les ha vist Unitat per Barcelona que ha assegurat que la ciutat surt guanyant, tot i que s'ha abstingut perquè considera que per fer pisos socials no calia una actuació d'aquest tipus perquè amb el pressupost ordinari del consistori es podia haver assumit.

El Partit Popular, tot i que ha votat afirmativament, ja ha advertit que presentarà al·legacions i que el seu posicionament definitiu sobre aquesta qüestió dependrà dels canvis que introdueixi el govern municipal.

La segona tinent d'alcalde, Sònia Recasens, ha insistit en què no s'està venent patrimoni, que no s'està privatitzant res, sinó que s'està fent una concessió. I en aquest sentit, ha retret les crítiques del PSC assegurant que quan governaven van fer el mateix amb els Serveis Funeraris.

Mentre es debatia aquest punt, un centenar de treballadors municipals s'han manifestat davant l'Ajuntament durant la celebració del plenari. Protestaven per l'externalització de serveis i retallades salarials i en el cas de BSM perquè temen que la gestió privada dels aparcaments comporti també una retallada dels seus drets. El consistori assegura que es mantindran els llocs de treball i que en les properes setmanes es continuaran negociant les condicions de la subrogació.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00