Sociedad | Actualidad

20 anys de Sónar

Un repàs a la història del festival de l'electrònica que en el seu vintè aniversari ha canviat de seu

Un moment del concert de divendres dels Pet Shop Boys, al Sonar 2013(JUAN SALA / SÓNAR 2013)

El festival Sónar enfila les darreres hores de l'edició d'enguany, la número 20 després que l'any 92, tres joves -Enric Palau, Sergi Caballero i Ricard Robles-, anessin a parlar amb l'aleshores director del CCCB, Josep Ramoneda, per convèncer-lo que el centre obrís les portes a la música del futur.

Más información

"Connecta't a la música del futur" va ser precisament l'eslògan de la primera edició del festival que va arribar l'any 1994. Van ser necessaris dos anys de preparatius per posar en marxa un festival que no tenia cap precedent al nostre entorn i al que el CCCB s'hi va apuntar amb entusiasme. Josep Ramoneda reconeixque els tres, aleshores, desconeguts directors del festival el van convèncer de seguida "per la seva convicció i sorprenent capacitat de transmetre seguretat organitzativa".

La premsa no va fer gaire cas d'aquella primera edició del que, en paraules del crític musical Half Nelson, es podia definir com un "festival desconegut demúsics que passaven inadvertits pel gran públic". Res a veure ambel "segell de qualitat i l'escola de nous creadors que suposa ara".

Els experts coincideixen que undels grans encerts del Sónar és com ha aconseguit donar una coartada intel·lectual a ungènere que molta gentveia només com un estil de ball. Una coartada que, segons Ramoneda, "ha quedat desmuntada amb el trasllat a la Fira de Montjuïc". La presència al CCCB, diu, "els donava una imatge diferencial, ara entren en una dimensió normal dels festivals i hauran de competir directament amb els altres".

L'única assignatura pendent que,segons els crítics, té el festival, és aconseguir el seu segon objectiu: impulsar internacionalment els creadors de música electrònica de l'estat. Tot i quesegons elredactor en capde la revista Dance de Lux, Joan Cervera,"d'això no se'n pot fer responsable al Sónar, sinó als propis artistes, la seva qualitat i capacitat per moure's".

En el que no hi ha cap dubte és en el seu èxit: l'any 1994 trepitjaven el Sónar 6.000 persones i aquest any, seran més de 100.000.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00