Economía y negocios

60 dies de veda anual de la gamba de Palamós i 20 per cent de reducció de la flota

Entra en vigor una ordre ministerial que segons els pescadors garantirà la subsistència de la gamba de Palamós

Gambes a la Llotja de Palamós(RAMON IGLESIAS)

Una notícia molt esperada: El govern espanyol ha aprovat el pla de gestió de la gamba que obliga a fer una veda anual de 60 dies, a desballestar el 20% de la flota, i a una reducció progressiva de la seva pesca. En definitiva, regula tot el que fa referència a la pesca d'aquest valuós crustaci per evitar la seva desaparició.

Els pescadors fa temps que s'adonen que cada vegada hi ha menys gamba i que cada vegada és més petita. I fa anys que reclamaven al govern de l'Estat un pla de gestió que obligui a tots els pecadors a seguir les mateix normes.

Más información

Doncs bé, des d'avui, aquest pla ja és vigent i d'obligatori compliment. Això vol dir que, cada any, les embarcacions d'arrossegament de Palamós s'hauran de quedar a port 39 dies a partir del 6 de gener, 7 dies de la segona setmana de març, i 14 dies la primera i tercera setmana d'abril.

És l'ordre que firma pel ministre d'Agricultura, Arias Cañete, que afecta exclusivament la gamba rosada i els caladors de Palamós. També preveu desballestar (a mesura que hi hagi diners europeus) un 20% de la flota, i limitar la potència dels motor dels vaixells que es renovin. No només això, sinó que el Ministeri, la Generalitat, els pescadors, l'Institut Espanyol d'Oceanografia i altres organisme científics, es reuniran i avaluaran cada any com està la gamba (la pesqueria) i podran aplicar una altra reducció de fins al 10% dels dies de pesca autoritzats, independent a la veda. "També estudiar altres mesures com fer servir xarxes que no permetin agafar peces petites", ha explicat a SER Catalunya el president de la confraria de Pescadors de Palamós, Francesc Benaiges. El cas és que la notícia ha estat molt celebrada pel sector pesquer local perquè feia anys que l'esperaven

L'objectiu de tot plegat és impedir que desaparegui, que sempre tingui un valor similar i que els pecadors que s'hi dediquin es puguin guanyar la vida. L'ordre del ministre Arias Cañete afecta a 22 embarcacions que es dediquen a la gamba i els caladors del Rostoll, el Candelero, Sant Sebastià, Abisinia, Els Clots, Llevant i la Malica.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00