Sociedad | Actualidad

La Junta de Portaveus deixa la resposta en mans dels serveis jurídics del Parlament

La decisió s'ha pres amb la posició contrària de PSC i PP, que veuen lògica la decisió de l'alt tribunal

Reunió de la Junta de Portaveus del Parlament de Catalunya(ACN)

Reunió de la Junta de Portaveus del Parlament de Catalunya

De Gispert confia en l'objectivitat del Tribunal Constitucional i insisteix que la declaració continua vigent

Más información

La Junta de Portaveus ha deixat en mans dels serveis jurídics del Parlament la resposta a la suspensió de la declaració de sobirania, ha explicat la presidenta de la cambra, Núria de Gispert, després de la reunió de junta i mesa. Aquesta ha estat una opinió majoritària però no unànime, ja que PSC, PPC i C's veuen lògica la providència del TC. Els socialistes han demanat no presentar al·legacions i els populars han reclamat no constituir la comissió del dret a decidir fins que es pronunciï el TC. En cap moment s'ha plantejat fer una declaració de rebuig perquè no hi ha unanimitat. De Gispert confia en l'objectivitat del TC i ha insistit que la declaració continua vigent.

Núria de Gispert ha presidit una reunió de la Mesa i la Junta de Portaveus del Parlament que ha servit per informar de la providència del TC que admet a tràmit el recurs de l'Estat contra la declaració de sobirania del 23 de gener i que, per tant, la suspèn. S'ha lliurat un dossier amb les al·legacions que va presentar l'Advocacia de l'Estat i l'escrit del Parlament en què responia la pregunta del TC sobre si la declaració aprovada posteriorment substituïa la de gener. De Gispert també ha informat els grups que ja dimecres va ordenar als serveis jurídics que comencessin a preparar l'escrit de les al·legacions corresponent, i la majoria dels grups han deixat en mans dels lletrats la resposta a la decisió del TC, que tenen 20 dies per recórrer. No s'ha plantejat cap declaració institucional o de la junta perquè no hi ha unanimitat sobre aquest tema.

Segons ha apuntat De Gispert, però, alguns grups han opinat que l'admissió a tràmit ja suposa que la declaració de sobirania contravé la Constitució, al contrari del que opinen els serveis jurídics, que sostenen que aquest text no té efectes jurídics i normatius i simplement compleix amb la funció "d'impuls polític del Parlament". "Totes les proposicions de resolució tenen aquest sentit, i el mateix TC, en diferents resolucions, ha dit que si no tenen efectes resolutoris o normatius, entren dins del principi democràtic de la pròpia expressió dels parlamentaris", ha argumentat.

La presidenta del Parlament ha subratllat que una cosa és admetre a tràmit i una altra de molt diferent és pronunciar-se sobre el fons. "És fàcil admetre-ho a tràmit i no entrar en el seu contingut, i normalment el TC ho ha admès a tràmit", ha recordat. De Gispert ha confiat en "l'objectivitat del TC, en els coneixements jurídics i tècnics" dels seus membres, i si altres vegades han considerat que les propostes de resolució són accions d'impuls jurídics, que tornin a pronunciar-se de la mateixa forma ara, perquè "el Parlament en vint anys ha fet declaracions similars deu vegades".

De Gispert també ha explicat que el PPC ha demanat no constituir la comissió pel dret a decidir fins que no es pronunciï el TC, igual que dimecres va reclamar ajornar el debat sobre la seva creació. Altres grups, ha apuntat la presidenta, han considerat que "no té res a veure una cosa amb l'altra", i han entès que una comissió d'estudi "es pot crear per qualsevol tema".

En definitiva, segons ella, la declaració continua vigent en el sentit que és una declaració política i no té efectes jurídics. "Ni pressuposa la independència ni l'estat propi, sinó que expressa la sobirania del poble per poder decidir el seu futur", ha conclòs.

Des del PSC, el portaveu parlamentari, Maurici Lucena, ha mostrat el malestar del seu partit perquè alguns grups i la pròpia presidenta del Parlament vulguin mantenir la "vigència" de la declaració de sobirania suspesa pel TC. "Dir això és un disbarat jurídic i un greu error polític. Si el màxim òrgan de respecte a la legalitat diu que està suspès no es pot dir que segueix vigent. És indiscutible", ha sentenciat Lucena. I és que el socialista ha considerat que "no es pot fer un pronunciament que ens porti a qüestionar el marc de convivència del que ens hem dotat", i aquesta és l'actitud que ha atribuït a Núria de Gispert, a CiU i a ERC.

En aquest mateix sentit, el PSC havia avançat en acabar la Junta de Portaveus que no era favorable a que els serveis jurídics del Parlament presentessin al·legacions per defensar la declaració de sobirania. És per això que Lucena ha matisat que sí accepten que "s'estudiï en profunditat" la documentació del TC i després "que se'ns expliqui la conclusió i a partir d'aquí si hi ha al·legacions estarem a favor o no depenent de quines siguin".

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00