Sociedad | Actualidad

Es disparen les consultes a la Generalitat de persones que no poden pagar la hipoteca

El Govern català ha fet de mediador 1109 vegades durant el 2012 i en un 32 % de casos ha aconseguit una solució pactada entre el banc i els ciutadans

Ofideute, el servei d'assessorament sobre deute hipotecari de la Generalitat(Generalitat de Catalunya)

El nombre de persones que s'han adreçat al servei d'assessorament sobre deute hipotecari que té la Generalitat s'ha multiplicat per 4 en 2012. L'administració va actuar com a mediadora entre el banc i els ciutadans que no poden pagar en més de 1.100 casos. La meitat de les propostes enviades a les entitats financeres pel govern català encara no han tingut resposta i en 356 casos van aconseguir una solució pactada. Es una xifra baixa si la comparem amb les 25 mil ordres de desnonament que segons dades del Consell General del Poder Judicial es van fer a Catalunya l'any passat.

Más información

El govern català va enviar a les entitats bancàries 1100 propostes. La meitat no van tenir resposta durant el 2012 i de les 600 que sí que es van resoldre, un 60 per cent van acabar en acord. És a dir, els ciutadans van poder refinançar el deute, van ajornar el pagament o van lliurar el seu pis al banc i així van acabar amb el deute. El director de l'Agència de l'Habitatge, Jaume Forn, en declaracions a la Cadena SER, ha explicat que no totes les entitats tenen la mateixa sensibilitat davant d'aquest greu problema social: "No totes tenen el mateix nivell de resposta. Tampoc en agilitat ni en acceptació de les nostres propostes. Però he de dir que es detecta una predisposició a millorar, sobretot en les entitats financeres que tenen un més gran volum d'expedients,"

Forn demana als ciutadans que busquin assessorament quan comencen a ser conscients que no podran pagar les quotes de la hipoteca i no quan el problema ja s'ha fet massa gran. L'equip d'Ofideute era de 2 persones l'any 2010 i actualment s'ha incrementat fins a les 15. No ofereixen només assessorament jurídic, sinó que també actuen des del punt de vista dels serveis socials.

El diputat del PSC, Jordi Terrades, havia preguntat al govern sobre les mediacions fetes en 2012 per aquest servei d'assessorament. I a la vista de les dades, assegura que el nombre de persones que han trobat una solució a través d'Ofideute és molt baix.: "356 solucions pactades amb els bancs i caixes del nostre país quan al tercer trimestre del 2012 gairebé 4.000 atribucions hipotecàries ens sembla una xifra molt petita"

Els socialistes han presentat una moció al parlament en la que demanen explicacions al govern sobre l'acció de la Generalitat i la pressió sobre les entitats financeres per trobar solucions sobre les famílies desnonades.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00