Sociedad | Actualidad

Cimera sense avenços

La cimera pel dret a decidir acaba sense cap gran acord i amb un PSC que després de la reunió és més fora que fins del pacte nacional. Pere Navarro exigeix a Artur Mas que abandoni la deriva independentista per sumar-se al procés

Taula de la cimera pel dret a decidir, al Palau de la Generalitat amb representants del govern, els partits favorables a la consulta, ens locals i diputacions(ACN)

Des del govern es resisteixen a donar per perduts als socialistes i venen ja com un èxit haver pogut celebrar la trobada i que existeixi consens sobre que la consulta s'ha de celebrar

"Tot el que hem conegut avui ens indica que no podem estar en el pacte per la consulta-. Estem profundament decebuts i preocupats després d'aquesta cimera perquè per al Govern la consulta no és un principi democràtic, sinó un instrument per a la independència", ha dit Navarro en un to que ell mateix ha definit com a "dur".

Más información

"Tenim un Govern que no és neutral", el que, segons Navarro, s'evidencia en les declaracions que fa i també en la seva obra de govern, com quan es marca com a objectiu crear'' estructures d'Estat'' i quan es dota del Consell Assessor de la Transició Nacional, un òrgan d'experts de perfil independentista.

"No jugarem a que se'ns s'impliqui en un procés independentista per fascicles", ha proclamat Navarro.

Una posició molt allunyada de Convergènmcia, tot i que els nacionalistes han plantejat alguns gestos, com ara que el Consell Assessor per a la Transició Nacional estudiï també la viabilitat del federalisme.

El Govern, lluny d''aprofundir en les diferències que té amb el PSC, ha llançat un missatge conciliador, i el seu portaveu, Francesc Homs, ha assenyalat que faran "tot el possible" perquè els socialistes catalans es mantinguin en el consens.

L'executiu ha lliurat als grups un document on explicita que el Pacte Nacional amb les entitats socials tindrà un plenari i una permanent amb 30 membres: deu de Govern, ens locals i institucions; dos per grup parlamentari, i els altres deu per sindicats, patronals i associacions civils.

A banda de CiU, només ERC ha dit sortir satisfeta de la cimera, i el president republicà, Oriol Junqueras, s''ha felicitat perquè existeix un "consens ampli" sobre la necessitat d''una consulta i que sigui un procés que involucri a la societat civil.

El líder d'ICV-EUiA, Joan Herrera, ha demanat al president de la Generalitat i a la resta de partits que aquest consens no només sigui sobre el ''dret a decidir'', sinó que també hi hagi un front comú contra l''"austericidi" de les retallades a Europa.

La CUP no ha sortit contenta: el diputat Quim Arrufat ha criticat que el Govern insisteixi en "propostes inconcretes" quan hauria de precisar i accelerar un pla de treball per a la consulta.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00