Els jutges catalans acorden "criteris de mínims" per frenar els desnonaments
Els jutges fixen el límit de l'interès de demora abusiu quan sigui superior a 2,5 vegades l'interès dels diners
Els 58 magistrats catalans aborden les execucions hipotecàries per evitar la inseguretat jurídica de l'afectat i situacions irreversibles. D'acord amb la sentència de Luxemburg, cada magistrat català podrà valorar l'existència de clàusules abusives. Abans d'executar el desallotjament han de traslladar a les dues parts per valorar possibles abusos del banc.
Más información
Els 58 magistrats catalans dels jutjats de primera instància, reunits en Junta de Jutges, han decidit per unanimitat unificar criteris per abordar la problemàtica dels desnonaments. Una sèrie d'acords a l'espera de la llei orgànica que es tramita al Parlament i amb la finalitat d'evitar sentències irreversibles i "dotar de més seguretat jurídica" a l'afectat, segons l'acta.
Des d'ara, a Catalunya -i sobre la base de la sentència de Luxemburg del 14 de març- cada magistrat podrà valorar l'existència de clàusules abusives, cosa que la normativa vigent no permet. A més, els jutges fixen el límit de l'abús pel que fa als interessos de demora en un màxim de 2,5 vegades l'interès dels diners vigent a data de contractació. Abans d'executar el desnonament dels jutges han de traslladar a les dues parts perquè en el termini de cinc dies els afectats puguin al.legar les clàusules del contracte hipotecari que considerin abusives.
La reunió va tenir lloc el passat 4 d'abril i segons l'acta, a la qual ha tingut accés la Cadena SER, els acords afectaran a persones físiques i no a les execucions hipotecàries sobre les empreses.
Gemma Vives, magistrada del jutjat número 22, assegura que es tracta d'una situació moderada i provisional que de sortida a la llei. Un quadre de mínims, sense perjudici que cada jutge pugui percebre un altre tipus d'abús" al marge dels interessos de demora.