Sociedad | Actualidad

Expulsen al republicà Tardà de la tribuna del Congrés per parlar en català

El president del Congrés, Jesús Posada, ha expulsat avui de la tribuna d'oradors al diputat d'ERC Joan Tardà, després d'advertir fins en tres ocasions que no parlés en català, avís que el parlamentari republicà ha obviat

Joan Tardà s'ha quexat a Twitter de la seva expulsió de la tribuna del Congrés dels Diputats(Twitter)

Quan Tardà ha pres la paraula durant el debat de convalidació d'un decret llei sobre pensions, aquest ha volgut recordar els 20 anys de l'assassinat del jove valencià Guillem Agulló, militant en moviments nacionalistes d'esquerres, a mans pel que sembla d'un grup d'ultradreta.

Posada li ha cridat a l'ordre, però Tardà ha insistit en expressar-se en català.

En aquest moment, el president del Congrés li ha llegit l'article 104 del reglament de la Cambra per reiterar que a la tercera crida a l'ordre es veuria obligat a expulsar de la tribuna i fins i tot de l'hemicicle.

Tardà ha fet cas omís i ha tornat a pronunciar-se en català de manera que Posada li ha retirat l'ús de la paraula i el diputat ha tornat al seu escó.

Más información

El següent diputat a pujar a la tribuna, Sabino Cuadra, d'Amaiur, també ha començat la seva intervenció en euskera en solidaritat amb Tardà, però l'episodi no ha anat a més, ja que després d'una primera crida a l'ordre el parlamentari basc ha passat a expressar-se en castellà.

En un tuit enviat minuts després de l'incident, Tardà ha lamentat no poder parlar en la seva llengua materna al Congrés.

"Nosaltres hem de canviar de llengua a Catalunya, però ells no", ha assegurat Tardà, en referència a la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que obliga a l'administració catalana a oferir classes en castellà.

En conversa informal amb els periodistes, Posada ha deixat clar que no té res personal contra Tardà i que s'ha limitat a fer complir el reglament de la Cambra.

No és la primera vegada que els diputats d'ERC protagonitzen una reivindicació de l'ús del català a la tribuna d'oradors.

Ja el passat mes de setembre, Tardà costat d'altres diputats d'Amaiur i Geroa Bai van ser cridats a l'ordre per no utilitzar el castellà en les seves intervencions davant la Cambra.

Jesús Posada expulsa de la tribuna a Joan Tardà por hablar en catalán en el Congreso

00:35

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/20130411csrcsrnac_12.Aes/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00