Un any de "No vull pagar"
Avui es compleix un any del primer No vull pagar al peatge de l'autopista. En aquest temps, el Servei Català de Trànsit ha tramitat 21.000 multes pels que han utilitzat l'AP7 sense passar per caixa; una factura que puja a 2 milions d'euros
S'han començat a embargar sous de persones que arriben a acumular 50 expedients
El 28 d'abril de 2012 en Josep Casadellà anava en cotxe amb el seu fill i va escoltar una notícia a la ràdio sobre la possibilitat d'eixugar el deute de les autopistes radials de Madrid carregant-ho a les rendibles, com les catalanes, i va decidir que no pagaria més.
Ho va gravar en vídeo, ho va penjar a la xarxa i es va anar estenent com una taca. Un any després, el Servei Català de Trànsit ja ha cursat 21.000 multes de 100 euros, cosa que fa pujar la factura per sobre dels 2 milions d'euros. S'han començat a embargar sous.
Más información
- Centenars de conductors col·lapsen els principals peatges de Catalunya
- El moviment "no vull pagar" torna a la Fiscalía Superior de Catalunya
- El Servei Català de Trànsit ha tramitat 10.800 denuncies de la campanya no vull pagar
- La campanya "No vull pagar" ha costat a Abertis 180.000 euros
- Rebaixa de peatges a la C-32 i la C-33
Josep Casadellà diu que alguns, com ell, en tenen 9 sobre la taula, alguns 50 i altres, tot i ser molt actius, no en tenen cap però diu que la pressió d'Abertis sobre el govern perquè sancioni ha acabat fent efecte i el moviment va una mica de baixa. Casadellà acusa el govern de plegar-se als interessos d'una empresa: "El problema és que les concessionàries i els nostres representants no poden explicar d'on venen les tarifes que ens estan aplicant, Jo, des del mes d'octubre, he demanat a la conselleria de Territori que m'argumentin d'on venen aquestes tarifes. No ho poden fer, no ho saben i, si no, que ho demostrin. Aquí es tracta de pagar una inversió que es va fer, un manteniment que s'ha de fer i uns beneficis a una concessionària. El que no es tracta és que aquesta concessionària guanyi 600 milions d'euros cada any"
Casadellà diu que l'AP-7 és una infraestructura totalment amortitzada i creu que només amb la unió de moviments socials, ajuntaments, consells comarcals i cambres de comerç es pot aconseguir alguna cosa.
Ha posat l'exemple del moviment de Gelida, que ara fa 10 anys va aconseguir una rebaixa de peatges, un moviment que està despertant novament al Garraf per aconseguir preus menys abusius.
Raül Muxach
En Ràdio Girona desde 1998. Redactor de informativos y narrador de partidos de futbol y baloncesto.