Ocio y cultura

Espanya haurà d'indemnitzar al propietari de la Llibreria Europa

El Tribunal de Drets Humans condemna Espanya a indemnitzar amb 13.000 euros al llibreter per errors en el procés judicial. Pedro Varela Geiss va ser condemnat per justificar l'Holocaust

El Tribunal Europeu de Drets Humans d'Estrasburg ha condemnat a Espanya a indemnitzar amb 13.000 euros a Pedro Varela Geiss, llibreter nazi de Barcelona que va ser condemnat per justificar l'Holocaust. Els magistrats d'Estrasburg consideren que Varela Geiss va ser condemnat per un delicte que no figurava en la causa inicial i assenyalen que es va vulnerar el seu dret a un judici just.

Más información

El Tribunal Europeu de Drets Humans ha condemnat Espanya a indemnitzar amb 13.000 euros a Pedro Varela Geiss, empleat de la Llibreria Europa de Barcelona i reconegut membre del moviment nazi a Espanya. Varela Geiss va ser condemnat a Espanya per justificar l'Holocaust nazi, i és ara el Tribunal Europeu de Drets Humans, el qual considera que es va vulnerar el seu dret a un judici just per un error en el procés judicial.

Varela Geiss va ser condemnat inicialment per la justícia barcelonina a cinc anys de presó per diversos delictes de negació de l'Holocaust i incitació a la discriminació. El condemnat regentava la Llibreria Europa de Barcelona, on van confiscar una gran quantitat de llibres que exaltaven el règim nazi i que "tendien a convèncer als seus clients que l'Holocaust havia estat i és una gran mentida".

Aquesta condemna va ser posteriorment rebaixada per l'Audiència Provincial de Barcelona a set mesos de presó després que el Tribunal Constitucional indiqués que la negació de l'Holocaust no podia ser considerada com un delicte. Va ser finalment condemnat per un delicte de justificació de genocidi.

És ara el Tribunal Europeu de Drets Humans qui té en consideració les pretensions del llibreter nazi Pedro Varela Geiss, i condemna a Espanya a indemnitzar amb 13.000 euros per errors en el procediment judicial i la vulneració de l'article sisè de la Convenció de Drets Humans. Els magistrats d'Estrasburg no entren a valorar si Varela Geiss és o no culpable dels fets que se li imputen, però sí que assenyalen que va ser finalment condemnat per un delicte, de justificació de genocidi, que no figurava en la causa per la qual va ser processat en primera instància.

Segons el TEDH, el canvi en la qualificació dels delictes després de la decisió del Constitucional no li va ser comunicat amb temps suficient a l'acusat, i que per tant el condemnat "no va poder defensar-se amb totes les garanties". Un canvi de qualificació que va reduir considerablement la pena de presó a la qual havia estat condemnat en primera instància. El Govern espanyol té un termini de tres mesos per recórrer la sentència i sol•licitar la revisió per la Gran Sala del Tribunal Europeu de Drets Humans.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00