Sociedad | Actualidad

Gossip i Informer: sis denuncies només començar

En els 15 dies que porten funcionant les plataformes de rumors i safareig Gossip i Informer, els Mossos d'Esquadra han rebut 6 denúncies de 12 víctimes d'insults i injúries a través de la xarxa

La imatge de Gossip (esquerra) i Informer (dreta)(CADENA SER)

La imatge de Gossip (esquerra) i Informer (dreta)

Els Mossos diuen que el fenomen no és nou, perquè d'insults a l'escola n'hi ha hagut sempre però aquestes plataformes els donen molta més visibilitat. Una de les denuncies l'ha presentat el director d'un Institut que considera que s'ha vexat set dels seus alumnes mitjançant aquestes aplicacions.

Des de gener de l'any passat els mossos han rebut 40 denuncies de persones que s'ha sentit injuriades a Internet. D'aquestes mitja dotzena s'ha presentat en els últims 15 dies i estan relacionades amb l'aplicació per a Iphone, Gossip o algun dels grups Informer que proliferen a Facebook.

Más información

Des de l' unitat de delictes informàtics del Mossos, l'inspector Jordi Domenech diu que les denuncies son en tots els casos per injuries lleus, que no passarien de la consideració de falta. El que canvia en aquest cas és la visibilitat que poden arribar a tenir. "És el mateix que es pot trobar un menor a la porta del bany, un comentari despectiu contra ell, que s'agreuja quan està a internet. En aquest exemple que poso, el primer que faria l'afectat és esborrar el comentari de la porta. I a internet el que ha de fer és comunicar a l'administrador de serveis perquè esborri el contingut ofensiu".

Els Mossos asseguren tant els administradors de Facebook com els creadors de Gossip tenen una norma clara sobre el tipus de comentari que és admissible i faciliten mecanismes perquè qualsevol persona pugui denunciar un contingut i demanar la seva retirada. En el cas de Gossip, l'aplicació d'Iphone que s'ha popularitzat entre els adolescents de determinats centres, cal que almenys quatre persones es queixin d'un determinat comentari perquè es retiri.

Només en el cas que les injuries siguin reiterades o pugin de to ,cal recórrer als mossos o presentar una querella criminal. En aquests casos més greus els autors dels comentaris -que en principi són anònims- podrien enfrontar-se a multes més importants o fins i tot penes de presó de fins a dos anys.

En aquest punt, els mossos fan dues advertències. Si hi ha una ordre judicial es pot arribar a identificar el responsable d'un determinat comentari ofensiu. I en el cas dels grups d'Informer, els administradors poden ser considerats còmplices en tant que ajuden a difondre els insults.

Els responsables de la unitat de delictes informàtics dels Mossos es queixen que el bullying o assetjament escolar i adverteixen que aquest fenomen pot veure multiplicada la seva gravetat pel fet que ara es fa a la xarxa i de forma visible.

Observatori psicològic (29/01)

12:17

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/20130129csrcsrage_7.Aes/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Soledad Domínguez

Soledad Domínguez

Redactora de informativos en Ràdio Barcelona, especializada en Educación. Siempre que me dejan, me cuelo...

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00