Sociedad | Actualidad

Homs: "Comparar nacionalisme català amb nazisme és molt greu i no té justificació"

El portaveu del Govern replica l'executiu espanyol que declaracions com les de Wert o Margallo són les que poden generar "angúnia" i "desconcert" en els mercats

El portaveu del govern català, Francesc Homs(EFE/Toni Garriga)

El portaveu del Govern de la Generalitat, Francesc Homs, ha volgut respondre aquest dijous al migdia les declaracions del ministre d'Exteriors, José Manuel García Margallo, que ha comparat el nacionalisme català amb el nazisme i el marxisme. Per Homs, aquestes paraules són "molt greus" i "de molt mal gust". "No té justificació", ha replicat, tot demanant al PPC que expressi la seva "repulsa contundent" a la comparació. Homs, a més, ha sortit al pas de les acusacions d'alguns membres del govern espanyol que asseguren que els mercats s'estan ressentint pel creixement de l'independentisme. "Si alguna cosa pot generar angúnia o desconcert als mercats són declaracions com les de Wert o Margallo", ha dit.

Más información

Les darreres paraules del ministre d'Exteriors, Juan Manuel García Margallo, sumen més malestar al que ja havien causat en el Govern dels del titular d'Educació espanyol, José Ignacio Wert. Així ho ha volgut mostrar Francesc Homs, que en preguntes als periodistes ha reaccionat a la comparació de nacionalisme i nazisme. "Fer aquesta comparació és molt greu, no té justificació possible", ha dit, tot afegint que no sap si tot això "respon a una ofensiva, però en qualsevol cas dóna una talla de tipus democràtic que no és bo". "Tots els que fem declaracions podem cometre errors en un moment i hem de saber rectificar", ha dit parlant de Margallo.

Però les paraules del ministre d'Exteriors arriben després de les que Wert va fer apel·lant a la necessitat d'espanyolitzar els alumnes catalans. El ministre, a més, s'ha mostrat sorprès per la reacció a les seves declaracions i ha negat que estigui vinculat al franquisme. "No és una interpretació, és el que va dir. I el que va dir és el que es deia al franquisme. Això no vol dir que ell sigui franquista. Jo això no ho dic, però es pot constatar en els llibres d'història que tot això es deia als anys 30 per part de destacats franquistes", ha replicat Homs

A més, el portaveu del Govern ha mostrat la seva sorpresa perquè des del PPC no hagin desautoritzat Wert. "Entenc que la d'Alícia Sánchez-Camacho és una posició incòmoda, i cal reconèixer l'element voluntariós per fer equilibris que costen de fer", ha dit Homs, tot assegurant que "les declaracions de Wert són molt desafortunades" i que per això ell esperava "una repulsa molt contundent" per part del PPC. "Faria bé de dir clar i català que algunes declaracions no haurien de ser assumibles del PPC ni de manera matisada", ha conclòs.

Francesc Homs també ha aprofitat per respondre les veus que des de Madrid acusen als moviments del Govern i a les crides a la independència de desestabilitzar la situació econòmica espanyola. "L'economia fa el seu curs, és un tant forçat fer aquest tipus de lectures quan hi ha dades que ho contrasten", ha dit el portaveu, que ha volgut retreure que "en el que l'economia es fixa és en si és un procés pacífic i democràtic". "Si alguna cosa pot generar angunia en els mercats i pot acabar desconcertant algú són declaracions com les que comparar nacionalisme català amb el nazisme", ha dit Homs.

Per últim, el portaveu del Govern ha celebrat que s'estiguin presentant estudis solvents i contrastables que "demostren" la viabilitat econòmica d'una possible Catalunya independent. "Es confirma el que ja s'havia projectat en altre ocasions i el que era una intuïció: que per la certesa del PIB i l'activitat que tenim, tindria tota la viabilitat del món", ha concretat Homs, que ha volgut remarcar que aquests estudis "desmunten algunes informacions bastant sorprenents que s'han sentit aquests dies". "És bo que la ciutadania tingui informació contrastada", ha sentenciat.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00