Sociedad | Actualidad

El president de la patronal catalana dubta que sigui el moment d'impulsar canvis profunds

Joaquim Gay de Montellà afirma que per als empresaris el pacte fiscal segueix sent un ''instrument vàlid''i es planteja si en aquest context de ''severa'' crisi és el millor moment per ''plantejar canvis institucionals tan importants'' que afecten a l'estructura de l'Estat i aporta per mantenir espais de diàleg

El president del Foment del Treball, Joaquim Gay de Montellà(ACN)

Tot i reconèixer que la reunió entre els presidents Mariano Rajoy i Artur Mas sobre el pacte fiscal ''no va obrir un espai de diàleg i negociació'', l'empresari creu que cal ''seguir apostant per aquests espais de diàleg'' perquè la funció de la política no és mai en cap cas ''arribar a un punt mort i sempre és necessari un acord''. El president ha subratllat que el pacte fiscal ''segueix sent un instrument vàlid''.

Más información

Després de reconèixer que la reunió entre el president Mariano Rajoy i el president Artur Mas el 20 de setembre passat no va servir per obrir un espai de diàleg i de negociació sobre la proposta catalana de pacte fiscal per millorar el finançament. Tot i aquest fracàs en l'objectiu, i sense necessitat de buscar ''culpables o responsables'', la cosa és seguir apostant per mantenir aquests espais de diàleg i entesa. ''La funció de la política no és mai en cap cas arribar a un punt mort. Sempre és necessari un acord'', ha dit Gay de Montellà que ha afegit que per a la patronal Foment ''el pacte fiscal, amb les modulacions que cadascun volgués considerar, segueix sent un instrument vàlid''.

Gay de Montella ha reconegut que Catalunya ha viscut un mes de setembre de ''vertigen'' iniciat durant la Diada amb una manifestació multitudinària que ''és evident que ens involucra a tots''. Tot i això, per al president de la patronal catalana el resultat d'aquesta manifestació ja s'ha traduït en la convocatòria d'eleccions anticipades al Parlament.

Davant d'aquest escenari discrepant entre el govern espanyol i el de la Generalitat, Gay de Montellà ha demanat que en qualsevol circumstància es mantingui ''el respecte i la lleialtat institucional recíproca''.

En aquest punt del seu discurs, Gay de Montellà ha recordat que l'obligació de les organitzacions empresarials és ''propiciar'' els millors escenaris per a promoure i facilitar l'activitat empresarial i en aquest sentit el president ha dit que les empreses tenen en aquests una pregunta principal que és saber si en aquest moment de ''servera crisi econòmica és el millor moment per plantejar canvis institucional tan importants?''.

Gay de Montella ha estat preguntat durant el torn de preguntes per aprofundir sobre si aquest qüestionament volia dir que Foment estava en contra de la iniciativa liderada pel president Mas de construir estructures d'Estat pròpies per a Catalunya. En la seva resposta Gay de Montellà s'ha remés al contingut de la seva conferència pronunciada prèviament on havia dit que la patronal es limitava a qüestionar si el Govern sabia si era el moment més oportú per prendre aquesta iniciativa. No ha concretat més en cap moment la resposta.

L'auditori de ''Nova Economia Fòrum' estava composat bàsicament d'empresaris de totes les organitzacions empresarials catalanes, però també de polítics entre els que destacava el conseller d'Interior, Felip Puig, l'expresident de la Generalitat, José Montilla, el portaveu de CiU al Parlament, Jordi Turull i la diputada socialista Rocio Martínez-Sampere, entre d'altres.

A més dels presidents de les patronals i institucions com Miquel Valls, Josep González, Antoni Abad, Eusebi Cima, Josep Maria Rañé, Joan Gaspart i Salvador Alemany, també estaven els dos secretaris generals de CCOO i UGT, Joan Carles Gallego i Josep Maria Àlvarez.

Una de les preguntes ha demanat que si hi havia empresaris que li demanaven que marxarien de Catalunya en cas de que fos un país independent, com ha manifestat l'empresari José Manuel Lara . Gay de Montella ha dit que no ha rebut cap inquietud de cap empresari en aquest sentit i que les poques persones que li han comentat alguna cosa en aquest sentit són ''més que empresaris són persones amb grans patrimonis'' que són més ''volubles'' i que els és igual estar a Mònaco o al País Basc. ''Són persones que no s'aixequen a les set del mati per treballar'' i per tant no formen part de ''les preocupacions'' de Foment.

El president de la patronal ha tingut crítiques cap al govern espanyol tant pels objectius de creixement que marquen l'escenari macroeconòmic dels pressupostos generals de l'Estat, com pel que fa a l'abandonament d'inversions en infraestructures ''claus'' per a l'economia catalana i espanyola com el Corredor del Mediterrani.

En relació amb els pressupostos i la previsió de caiguda del PIB del -0,5% que ha fixat el Ministeri d'Hisenda, Gay de Montellà ha dit que no s'entén ''d'on surt aquesta estimació que contradiu totes les dels organismes autoritzats'' que han fet públiques les seves previsions.

Pel que fa al Corredor del Mediterrani, Gay de Montellà ha denunciat que ''lamentablement'' els pressupostos tornen a ''aturar'' de ''forma considerable'' la inversió en aquesta infraestructura ''clau'' per al conjunt de l'estat espanyol mentre ''en canvi'' es continuen abocant recursos en projectes ''que tenen clarament una rendibilitat econòmica molt baixa''.

En la seva intervenció, Gay de Montellà també s'ha referit a la incertesa que planeja en torn a si e govern espanyol demana o no el rescat de l'economia davant les autoritats de la Unió Europea, el Fons Monetari Internacional i el Banc Central Europeu. El president de la patronal catalana ha estat taxatiu i ha manifestat que ''és indispensable'' que el govern espanyol ''demani el rescat''. ''S'ha d'acabar amb la incertesa i alleugerir la pressió sobre el deute'' ha reblat.

En relació amb els ajuts financers que estan rebent el bancs sense que es tradueixi amb un augment del crèdit per a les empreses, Gay de Montellà ha recordat que des del 2008, l'accés al finançament de les empreses és un dels problemes més importants de la Unió Europea i especialment de l`estat espanyol. El president ha dit que ara, després de la massiva ajuda publica als bancs, hi ha el ''gran perill que la construcció d'un gran i robust sistema financer europeu acabi per tancar encara més l'accés al crèdit de les empreses''.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00