Sociedad | Actualidad

Escoles bressol ofegades

Mestres que fan torns per fer de cuineres, tècniques d'educació infantil que quan tanca l'escola es queden per netejar les classes... Aquests són només dos exemples de les mesures que estan prenent les escoles bressol subvencionades -privades però sense ànim de lucre- per subsistir.

Imatge d'arxiu d'una escola bressol

Imatge d'arxiu d'una escola bressol

Demanen que la Conselleria d'Educació aclareixi quan cobraran la subvenció pendent del curs passat i que confirmi si hi haurà o no una nova convocatòria d'ajuts per aquest curs.

Fins ara aquestes escoles privades però sense ànim de lucre rebien prop de 800 euros anuals per cada nen. Però hores d'ara ni han cobrat la subvenció del curs passat ni tenen clar que aquest any es faci una nova convocatòria.

Más información

Això està portant a moltes d'aquestes escoles a fer equilibris per no apujar les quotes als pares i no renunciar al projecte educatiu que volen pels seus alumnes. Montse Fernández, portaveu de la coordinadora d'escoles bressol diu que això s'està traduint en "escoles que han prescindit de la cuinera i són les mestres les que atenen de forma rotatòria la cuina o escoles on les mestres, un cop acabat l'horari escolar, es queden per fer la neteja. I no és només un cas. No és una cosa rara. Tot per mantenir la forma de fer, perquè creiem realment en aquest projecte educatiu que és l'escola bressol i l'educació dels 0 als 3 anys. Per això les professionals estem renunciant com a persones a la nostra professió per mantenir aquest tipus d'escola."

La responsable dels bressols de la fundació Escola cristiana, Ana Ramis diu que les escoles no estan "amb l'aigua al coll" sinó directament "ofegades". Això, en el seu cas s'ha traduït en el tancament de dues escoles ubicades fins ara a la Mina i a un barri popular de Martorell. "llars d'infants que havien fet historia en aquests barris, de servei, d'aproximació a la població i a les dones treballadores, escoles reconegudes per la seva feina tant pels ajuntaments respectius com per la Generalitat, que no es poden plantejar incrementar les quotes que paguen les famílies perquè això suposaria deixar fora no un part de la població sinó tota la població de la teva llar d'infants, que després de dos cursos d'ajustar-se el cinturó i aplicar totes les mesures d'estalvi no han tingut més opció que prendre la decisió, dolorosa, de tancar portes."

Ramis diu que el consell que han donat a les seves 108 escoles bressol és que facin els seus pressupostos sense comptar amb els diners de la Generalitat perquè ara els bancs ja no accepten el compromís de subvenció de la Generalitat com a aval de res.

La coordinadora d'escoles bressol va entregar abans de l'estiu una petició formal a la Conselleria que dirigeix Irene Rigau per resoldre aquesta situació i fixar un calendari de cobrament de les subvencions pendents, petició que de moment no ha tingut resposta. Des de la conselleria diuen que és difícil concretar quan podran pagar el que es deu. Si diuen que la subvenció es mantindrà aquest curs i que la convocatòria formal arribarà cap a finals d'octubre.

Soledad Domínguez

Soledad Domínguez

Redactora de informativos en Ràdio Barcelona, especializada en Educación. Siempre que me dejan, me cuelo...

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00