Sociedad | Actualidad

La consulta es convocarà "prioritàriament" la pròxima legislatura

Així ho diu literalment la proposta de resolució pactada entre CiU i ERC. S'interpreta que això vol dir que Mas només convocarà la consulta si realment té garanties de guanyar-la. Finalment tot indica que ICV-EUiA també hi votarà a favor.

Artur Mas parlant amb Joan Puigcercós després de la réplica d'ERC, al Parlament de Catalunya(ACN)

CiU i ERC han arribat a un acord per presentar una proposta de resolució que aposta per fer una consulta d'autodeterminació la propera legislatura, però afegint l'adverbi "prioritàriament". L'acord entre CiU i ERC arriba després de dies de negociacions, i que el mateix president de la Generalitat parlés d'exercir el dret a l'autodeterminació la propera legislatura, alhora que reclamava també "flexibilitat" en les dates de la consulta.

"El Parlament de Catalunya constata la necessitat que el poble de Catalunya pugui determinar lliurement i democràtica el seu futur col·lectiu i insta el Govern fer una consulta prioritàriament dins la propera legislatura". Aquest és el cinquè punt de la proposta de resolució conjunta que presentaran els republicans i la federació nacionalista.

Más información

Tots dos grups parlamentaris vehiculen, doncs, l'exercici del dret a l'autodeterminació a la convocatòria d'una consulta per tal que els catalans puguin opinar sobre el futur de Catalunya. La proposta no fixa un calendari concret -parla "prioritàriament de la propera legislatura- ni tampoc especifica quina hauria de ser la pregunta d'aquesta consulta o si el resultat seria vinculant. De fet, el punt 4 de la mateixa proposta remarca que aquestes respostes hauran de sortir del diàleg entre "Govern, forces polítiques i agents socials i econòmics", amb la intenció d'arribar al màxim consens possible "per tal de portar a terme aquest procés democràtic i el full de ruta consegüent".

El procés que proposen els dos partits signants no és unilateral, sinó que es basa en el diàleg amb la comunitat internacional, amb la Unió Europea i amb el govern espanyol.

CiU i ERC han decidit vincular la proposta de resolució directament amb la resposta a la manifestació del passat Onze de Setembre i amb "la via sense recorregut" en què han quedat les relacions amb l'Estat després de 30 anys d'esforços per part del catalanisme per poder encaixar a l'estat espanyol. La solució per garantir "el progrés social, el desenvolupament econòmic, l'enfortiment democràtic i el foment de la cultura i la llengua pròpies" és, doncs, que Catalunya "faci el seu propi camí".

Amb el suport, almenys, de CiU i ERC, la proposta de resolució serà aprovada aquest proper dijous en la darrera jornada del debat de política general. A més, tot i haver presentat la seva pròpia proposta pel dret a decidir, ICV-EUiA ja ha anunciat que votarà bona part del text. El fet que Mas aprofités el debat per anunciar eleccions anticipades no ha afavorit precisament la negociació amb els ecosocialistes.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00