Sociedad | Actualidad

La vaga de metro amenaça la mobilitat en plena Mercè

La vaga dels treballadors del metro transcorre sense incidències importants. Segons informa Transports Metropolitans de Barcelona (TMB), la situació a la xarxa és tranquil·la i s'estan complint els serveis mínims amb normalitat.Els serveis mínims són d'un 33% repartits de manera irregular durant el dia per cobrir pics d'afluència com el Piromusical

(ACN)

Des de 4 de la matinada i durant tot aquest dilluns el metro de Barcelona fa vaga, en plena jornada de la Mercè. S'han dictat uns serveis mínims de 33%, percentatge que es podrà distribuir de manera irregular durant tot el dia per tal de cobrir pics d'afluència, com la tornada dels concerts del Fòrum d'aquesta matinada o la celebració del Piromusical, el vespre d'aquest dilluns. Aquesta matinada, l'afluència de passatgers s'ha concentrat a l'estació El Maresme / Fòrum de la línia 4, a la sortida dels concerts que se celebraven al recinte del Fòrum per la Mercè.

Más información

L'ús del metro és intensiu aquests dies i circula ininterrompudament, nits incloses, des de divendres. El comitè d'empresa de TMB va decidir tirar endavant la vaga perquè rebutja que la direcció els apliqui la retallada de la paga de Nadal. Diu que ells no són funcionaris i que ja van pactar una congelació de sou.

El Departament d'Empresa i Ocupació ha decidit que es mantinguin serveis mínims per garantir la mobilitat, tenint en compte que a Barcelona i a altres municipis metropolitans hi ha programades diverses activitats socials, culturals i festives en diversos punts que comporten una mobilitat ciutadana més gran que en qualsevol altre festiu i que en altres poblacions és un dia laborable.

TMB ha explicat que l'ordre dicta que des de l'inici de la vaga, a les quatre de la matinada, els serveis mínims són del 33% del servei habitual de la xarxa de metro, "percentatge que es podrà distribuir de manera irregular durant tota la jornada, sense que en cap cas superi el percentatge total del 33%".

La distribució del pas de combois tindrà en compte les dades d'ús que es tenen altres jornades festives anteriors. Així doncs, es procurarà concentrar la capacitat de transport en les franges i les zones on es preveu més afluència. De les quatre a les sis del matí s'ha concentrat a la zona del Fòrum, de les dotze a les tres al centre de la ciutat i, des de les nou del vespre fins a la mitjanit, a la plaça d'Espanya, prop de les fonts de Montjuïc, on es farà el Piromusical de la Mercè.

Malgrat la mesura de concentrar el pas de trens en aquestes zones, TMB ha advertit que l'oferta resultant de l'aplicació dels serveis mínims serà insuficient per absorbir la demanda normal de l'últim dia festiu de la Mercè, l'any 2011, el 25 de setembre es van registrar 810.000 validacions en total.

D'altra banda, la convocatòria de vaga motivarà que en 24 hores no funcionin el Telefèric de Montjuïc i el Tramvia Blau, serveis que tenen manteniment assignat a personal del meto.

Davant d'aquest panorama, l'Ajuntament de Barcelona recomana als ciutadans que en la mesura que els sigui possible es desplacin a peu, en bicicleta -amb el Bicing- o en transports alternatius al metro, com els Ferrocarrils o els autobusos. Així mateix, la Guàrdia Urbana reforçarà la seva presència als carrers i als punts on es preveu més afluència de públic per garantir el correcte desenvolupament de la festa de la Mercè i per minimitzar les incidències i les afectacions que es puguin derivar de la vaga.

Els sindicats rebutgen de ple que la direcció els apliqui, com ja els ha anunciat, la retallada de la paga de Nadal en aplicació del reial decret aprovat pel govern espanyol del PP per l'àmbit de la funció pública. Asseguren que ells no són funcionaris i que ja van pactar amb l'empresa una congelació salarial pels anys 2012 i 2013.

El comitè d'empresa va decidir tirar endavant la vaga aquest dijous després d'una reunió que va acabar "molt malament", segons va afirmar a l'ACN el president del comitè d'empresa, Javier del Río, que va afegir que l'empresa no va acceptar cap de les propostes dels treballadors. En la trobada, TMB els va proposar avançar-los la paga d'estiu del 2013 a finals d'aquest any per compensar la retallada de la paga de Nadal, i a l'estiu vinent cobrar la del Nadal de forma avançada i així respectivament. Els treballadors no ho van acceptar i aquest diumenge el comitè d'empresa ha confirmat que la vaga tira endavant.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00