Sociedad | Actualidad

L'Assemblea Nacional Catalana demana a Mas que les properes eleccions siguin un plebiscit

El president Mas s'ha reunit amb els representants de l'ANC. El portaveu del Govern, Francesc Homs, subratlla que el referèndum és una possibilitat però evita posar-li data

(ACN)

La presidenta de l'Assemblea Nacional Catalana, Carme Forcadell, ha expressat aquest divendres el seu ple suport al president de la Generalitat, Artur Mas, després de la reunió que han mantingut al Palau de la Generalitat. "Per a nosaltres es va comportar a Madrid com el president d'un poble que camina cap a la independència", ha dit. Això sí, Forcadell ha subratllat que la independència és un objectiu "irrenunciable" i li ha demanat que les properes eleccions siguin plebiscitàries, al marge de poder celebrar un referèndum el 2014. Per la seva part, el portaveu del Govern, Francesc Homs, ha subratllat que la consulta és de moment una possibilitat i ha evitat posar-li data.

Després de la seva reunió amb el president de la Generalitat, Forcadell ha garantit el suport de l'ANC al Govern "mentre es facin els passos inequívocs cap a la independència", un objectiu, ha dit, que és "irrenunciable".

Más información

Al seu parer, el president "està treballant per un nou estat d'Europa", i ha estat "a l'alçada de les circumstàncies" després de la manifestació de l'Onze de Setembre, demostrant "maduresa i intel·ligència" a l'hora d'interpretar el clam del poble.

L'ANC manté el referèndum l'any 2014 en el seu full de ruta, però Forcadell ha reconegut que això "està en revisió" perquè els esdeveniments van "molt de pressa". De fet, ha subratllat que la manera d'arribar a l'estat propi en el fons és igual. "No diríem que no a una declaració unilateral d'independència", ha afegit.

En tot cas, sí que ha reclamat que les properes eleccions siguin plebiscitàries, perquè el proper Parlament sigui el que porti el país cap a la independència.

L'Assemblea, mentrestant, estendrà la majoria social fent arribar un missatge als indecisos: que es tracta d'un projecte just, solidari i que inclou tothom. En aquest sentit, ha coincidit amb Mas que cal que institucions i societat vagin plegats.

Per la seva part, el portaveu del Govern ha explicat que Mas ha felicitat l'ANC per l'èxit i el civisme de la convocatòria, i ha constatat un "cert canvi de rasant, una acceleració del procés" que entronca amb la transició nacional que va propugnar en el seu discurs d'investidura. En aquest punt, ha considerat raonable que això tindrà conseqüències en les propostes de tots els partits polítics en les properes eleccions, però ha evitat parlar de comicis plebiscitaris, ja que és CiU qui ha de decidir en quins termes es planteja el programa.

Sobre l'opinió del líder d'UDC, Josep Antoni Duran i Lleida, Homs s'ha limitat a dir que ell està informat de totes les intervencions públiques el president de la Generalitat ha fet.

Homs ha reiterat que hi ha moltes preguntes que no tenen resposta, com la del referèndum. Ha defensat una consulta com un plantejament "estrictament democràtic", i ha argumentat que per això el Govern està fent-ne ara una llei al Parlament. En tot cas, ha afegit que es tracta d'una possibilitat i no ha volgut posar-li data.

En definitiva, el Govern comparteix "l'orientació general" de l'ANC al marge de calendaris i decisions concretes, segons ha conclòs Homs.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00