Economía y negocios | Actualidad

La vida és a partir d'avui més cara

L'increment de l'IVA encareix el cost de la vida i pot afeblir encara més el consum

Entra en vigor el decret aprovat pel govern de Rajoy per augmentar la recaptació d'hisenda, però molts economistes alerten que no s'ingressarà tant com es creu, perquè pujar l'IVA frenarà el consum i farà créixer l'economia submergida.

El govern del PP ha posat en marxa des d'aquesta mitjanit els nous tipus d'IVA que Rajoy ha aprovat amb l'objectiu d'augmentar la recaptació d'Hisenda. L'IVA reduït només es manté per l'alimentació bàsica. Per la resta, passa del 8 al 10%. El tipus general, que afecta la majoria de béns i serveis, passa del 18 al 21 per cent. La mesura afecta de ple a la butxaca de tots els ciutadans i els experts vaticinen que frenarà compres i el que estimularà serà l'economia submergida.

Per tant, a partir d'avui, la majoria de productes i serveis seran més cars. L'entrada en vigor de l'IVA farà a partir d'avui que productes o serveis com el material escolar i d'oficina, les entrades a espectacles o anar a la perruqueria siguin dels més encarits. En canvi aliments de primera necessitat són alguns dels que tributaran sense modificació.

Tipus General:

Empreses o pares que comprin a partir d'ara material escolar o d'oficina hauran de pagar un 17% més del preu habitual. Motxilles, bolígrafs o grapadores són alguns dels productes que han passat de tenir una tributació del 4 al 21%. En el següent esglaó podem trobar els serveis que han pujat del 8 al 21%, al traslladar-se de l'IVA reduït al general. La cultura és un dels sectors que ha patit aquest augment. Les entitats culturals i fins i tot la Generalitat ja han avisat que l'augment de 13 punts causarà una davallada del consum i que s'haurà de fer marxa enrere. De fet, els empresaris d'indústries culturals han pronosticat pèrdues de 43 milions d'espectadors i de 4.000 llocs de treball.

L'IVA de dentistes, perruqueries o serveis funeraris també puja del 8 al 21%. Un exemple d'aquests és la despesa d'un enterrament que pot arribar a suposar un increment important del preu final.

Amb una diferència més reduïda, els serveis com la llums, el gas, el telèfon, la roba el tabac o la benzina pujaran un 3% el seus preus. Tres taxes que pugen fins al 21% i que agrupen ara centenars de productes i serveis tipus general.

Tipus Reduït:

Pel que els productes de tipus reduït han passat del 8 al 10%. En aquest grup es poden trobar els aliments No considerats de primera necessitats com la carn, el peix o l'oli. També s'afegeixen aquesta taxa del 10% l'aigua, museus, restaurants, hotels o els transports, excepte els bitllet senzill i el taxi.

Tipus super-reduït:

A diferència del tipus general del 21% o del reduït, al 10%, alguns productes mantenen els preu. El pa, la llet, els medicaments, diaris o llibres de text, entre altres tindran una taxa del 4%. Un nombre reduït de productes i serveis habituals pels ciutadans que mantenen el seu preu.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00