Sociedad | Actualidad

La sequera mata ametllers a Lleida i compromet la temporada de bolets

La falta de precipitacions pot haver mort entre un 10 i un 15% dels ametllers de Lleida, segons els pagesos, que tindran una collita un 30% inferior.

(XAVIER LOZANO (ACN))

La forta sequera amenaçarà la temporada de bolets d'aquest any si les plujes no arriben a temps. Els boletaires temen que, si a partir de setembre no cauen ruixats d'uns 10 o 20 litres d'aigua per metre quadrat com a mínim, serà difícil trobar bolets durant la tardor

Segons explica el responsable de fruita seca de JARC, Sisco Esquerda, a principis d'estiu, es preveia una producció a tot Lleida d'unes 2.200 tones d'ametlla. Aquesta xifra es veurà reduida fins les 1.500 tones. La sequera ha afectat molts arbres, que estan morts o a punt de morir, fet que no només afectarà aquesta collita, sinó també a les properes.

Más información

Les principals afectades a la zona de Lleida seran les produccions de llargueta i marcona, les més habituals a Ponent. Pel que fa a tot Catalunya es preveia una producció d'unes 4.400 tones que també es veurà reduida en aquests percentatges.

Perilla la temporada de bolets

Els boletaires tenen encara esperances que podran salvar la temporada si plou els propers dies, tot i així, no creuen que la temporada pugui arribar a ser gaire bona. Altres anys, a les nits d'agost, ja començaven a baixar les temperatures i a apareixer les primeres plujes, cosa que ajudava a que es comencessin a preparar determinats indrets humits on florien els bolets. Aquest any, però, serà complicat que es vegin bolets abans d'octubre, i serà així en cas que a partir de setembre comencin a baixar les temperatures, com assegura la Mercé Garcia Carbó, presidenta de l'Associació de Boletaires de Sant Joan de Palamós.

En cas que arribi la pluja, els boletaires asseguren que això els permetria començar a collir a la tardor, fet que suavitzaria la mala temporada. El President dels Amics dels Bolets de Vilassar de Dalt, Manel Monjonoll alerta que es veu tot molt complicat ja que a indrets com el pais Basc, on és més senzill trobar bolets, no se n'hi troben.

Tot i que finalment aquest acabi sent un mal any, es té confiança que això permeti que l'any vinent la terra no estigui tant remoguda i això faci que hi hagi una bona temporada. En qualsevol cas, de bolets no en faltaran als mercats ni als restaurants. Això si, pot ser que pujin els preus perquè s'hauran d'importar d'altres indrets d'Europa.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00