Sociedad | Actualidad

El PSC crida a Maragall a "obrir una reflexió seria i profunda" sobre el seu paper com a diputat socialista

Els socialistes no descarten cap mesura i vinculen la possible sanció disciplinària a les converses que tindrà la direcció amb l'exconseller

L'exconseller i diputat del PSC Ernest Maragall(ACN)

El PSC està molest amb el vot de l'exconseller i diputat Ernest Maragall durant el ple del pacte fiscal. El portaveu del partit, Jaume Collboni, ha explicat que la cúpula dels socialistes ha decidit aquest dilluns convidar a Maragall a "que obri una reflexió seriosa i profunda sobre el seu paper com a diputat en el grup".

Más información

Serà el secretari d'Organització, Daniel Fernández, l'encarregat de parlar amb l'exconseller, i en funció "de les converses i de com vagi aquest diàleg", la direcció del PSC podria prendre mesures disciplinàries contra Maragall per haver votat amb CiU, ICV-EUiA i ERC en el ple del pacte fiscal. De moment, però, els socialistes no descarten cap mesura, tampoc l'expulsió del grup.

El secretariat del PSC s'ha reunit aquest dilluns en la primera trobada que han tingut després que Ernest Maragall trenqués la disciplina del vot del grup parlamentari i votès a favor de l'Agència Tributària que proposava el Govern en el ple del pacte fiscal, ometent així l'ordre dels socialistes d'abstenir-se en aquest punt. La cúpula del partit ha discutit el cas i han decidit no prendre encara cap decisió en ferm sense parlar amb l'exconseller per intentar reconduir la situació.

Però el primer toc d'atenció vindrà, precisament, d'aquestes converses que han de mantenir amb el diputat díscol. Així, Jaume Collboni ha explicat que serà el secretari d'Organització del PSC, Daniel Fernández, qui "s'adreci a Maragall per fer-li arribar les consideracions que s'han fet al sí del secretariat sobre el greu fet que suposa trencar la coherència de vot en el grup parlamentari". A més, ha dit que "se li demanarà que obri una reflexió seriosa i profunda sobre el seu paper com a diputat en el grup parlamentari socialista". Aquestes consideracions, a més, intentaran fer veure a Maragall que trencar aquesta disciplina de vot és especialment greu "tenint en compte la importància del pacte fiscal i com s'ha construït internament la decisió que vam prendre".

Així doncs, a hores d'ara, la direcció del PSc encara no sap com i fins a quin punt haurà de sancionar a Maragall. "Estarà tot en funció de com vagin les coses i de les converses que es tinguin amb ell", ha dit Collbobi, que ha admès, a més, que a la cúpula del PSC "no descartem res" encara.

I és que el propi reglament intern del PSC estableix sancions per als que trenquin la disciplina de vot del grup parlamentari, que van des de la simple multa econòmica d'uns centenars d'euros, fins a la possibilitat d'expedientar o expulsar del grup al diputat díscol. Tot i això, Collboni ha volgut fer especial èmfasi en que les intencions de la cúpula passen, prioritàriament, per reconduir la situació i no per forçar el trencament amb Maragall. "No es tracta de mesures disciplinàries, sinó de mantenir la coherència d'allò que decideixen democràticament els òrgans del partit", ha sentenciat.

D'altra banda, els socialistes han reclamat al president de la Generalitat, Artur Mas, poder ser-hi presents al grup de treball que farà el seguiment de les negociacions amb l'Estat sobre el pacte fiscal. El punt que es va aprovar al ple -i al que el PSC hi va votar favorablement- deia que hi formarien part aquells partits que donaven ple suport a la proposta aprovada al Parlament. El PSC, però, es va abstenir en el punt troncal de la fórmula, el que establia la naturalesa i funcionament de l'Agència Tributària de Catalunya.

Tot i això, Collboni ha explicat que el PSC demana ser al grup de treball perquè "vam votar a favor quasi tota la proposta i mostrem la nostra disponibilitat per ser-hi defensant allò que en bona part s'ha aprovat". "Depèn del president Mas, si ens vol allà o no", ha conclòs.

En aquest mateix sentit, el portaveu del PSC ha instat al Govern a que "trenqui amb el Partit Popular" després de veure quina va ser la seva actitud i el seu vot en el ple del pacte fiscal. "El que sembla mentida és que sigui el PPC qui amenaci en trencar amb CiU, quan vista l'oposició frontal del PPC amb el pacte fiscal hauria de ser CiU qui anunciés el trencament amb PPC". Collboni, però, sospita que això no passa perquè "hi ha una dependència política de CiU cap al PPC", perquè el Govern "no hagués aguantat ni hagués fet les retallades sense el PPC".

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00