Economía y negocios | Actualidad

Els catalans no hauran de pagar més del que els toca per llei a les farmàcies

Fins que els ordinadors de les farmàcies estiguin adaptats del tot, els sistema de la recepta electrònica servirà per què tothom pagui el que li toca, ni un euro més ni un euro menys

La Generalitat ja ha trobat el sistema que buscava per evitar que a partir d'aquest diumenge, a banda de l'euro per recepta, els pensionistes hagin d'avançar diners pels medicaments que comprin. Era una de les conseqüències de l'ampliació del copagament sanitari, dictat pel Govern del PP que entra en vigor l'1 de juliol. Fins que els ordinadors de les farmàcies estiguin adaptats del tot, unes modificacions al sistema de la recepta electrònica servirà per què tothom pagui el que li toca, ni un euro més ni un euro menys.

A Catalunya, els jubilats no hauran d'avançar els diners pels medicaments un cop hagin sobrepassat el topall mensual de despesa de 8 o 18 euros en funció de la renda. En declaracions al programa l'Hora L de Ràdio Barcelona, el conseller de Salut, Boi Ruiz, ha confirmat que finalment han "superat els problemes tècnics" i que s'evitarà que els pensionistes hagin d'avançar els diners. No ha concretat en què consisteix -diu que ho farà demà- però tot apunta que es farà a través de la recepta electrònica per tal que no comporti cap molèstia ni als usuaris ni als farmacèutics. En qualsevol cas, Ruiz ha destacat que es tracta d'una modificació del programa informàtic que "és provisional" i és que fins el 21 de juny l'Estat no va facilitar al Govern català les dades sobre la renda necessàries per implementar la mesura.

Más información

Per cert, fonts del sector sanitari asseguren que, de moment, no han rebut cap notificació al respecte. Ruiz insisteix en la necessitat d'implementar el copagament en funció de la renda a partir de l'1 de juliol per tal d'acomplir amb la Llei d'Estabilitat Pressupostària.

El Conseller de Salut també ha tingut temps per fixar la posició del Govern català de cara al "medicamentazo", els més de 400 medicaments que el Ministeri de Sanitat vol que deixin de finançar les arques públiques. Boi Ruiz vol que la llista de fàrmacs "sigui oberta". Això vol dir que en comptes de treure 400 medicaments de cop del finançament públic es busqui un "mecanisme permanent en el temps per entrar-ne uns i fer-ne sortir d'altres de forma gradual en funció de les necessitats". Malgrat aquest matís, el conseller s'ha mostrat obertament a favor de la mesura.

De fer-se així s'evitaria un augment de la despesa farmacèutica pel que s'anomena "desplaçament" és a dir, que els metges hagin d'acabar receptant per una patologia un medicament que estigui finançat per l'Estat però que sigui més car.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00