Els experts aposten pel recàrrec de peatges als camions per equilibrar el dèficit en infraestructures
Diversos experts consultats per la SER conclouen que aplicar el pagament per ús a les autopistes i estendre el sistema de peatges a totes les vies ràpides de l'Estat pal·liaria el dèficit de manteniment de les vies i la discriminació denunciada pel moviment '#novullpagar'
Davant la polèmica oberta a Catalunya respecte els sistemes de peatge, consideren que Espanya haurà d'aplicar la normativa europea sense excloure els vehicles pesants i haurà estendre els peatges a totes les vies ràpides.
Amb l'actual context econòmic, asseguren que és inviable treure barreres però apunten que el sistema de peatges estatals es pot equilibrar si s'estén el pagament per ús a totes les vies, sense excloure els camions. La Generalitat convida el govern central a aplicar la directiva europea de l'Eurovinyeta, on sobretot els vehicles pesants paguin en funció de l'ús per poder mantenir la via. Una opció que Germà Bel, catedràtic d'economia expert en infraestructures de la Universitat de Barcelona, veu viable sempre i quan es deixin de prorrogar les concessions catalanes. "Si es fa així, haurem entrat en una drecera: ara es faria un primer pas d'homogeneïtzació introduint peatges a tot arreu, i quedaria un pas definitiu per extingir concessions quan es replantagés el format de peatge actual", ha declarat a la SER.
Más información
- La Generalitat admetrà peatges a les autovies si es redueixen les barreres a Catalunya
- El Govern convoca el grup de treball de peatges per tractar la campanya #novullpagar
- Bosch i Tardà es salten el peatge
- Abertis afirma que hi ha 100 persones que cada dia es neguen a pagar els peatges d'autopista
- El govern central es planteja cobrar peatges a les autovies
- Un estudi jurídic nega que es pugui multar algú per no pagar el peatge
Bel considera que els peatges han de revetir en el manteniment de la pròpia via i han d'actuar com a reguladors de la mobilitat, sense ser una font d'ingressos per a altres infraetsructures. Una postura que també defensa Manuel Villalante, ex-director general de transport terrestre, qui reitera que Espanya haurà d'aplicar l'eurovinyeta per poder assumir els 3.000 milions d'euros que costa mantenir les infraestructures. Avisa, però, que és indispensable incloure el transport pesat en la revisió dels peatges, perquè a França els camions pagaran per ús de forma imminent. Villalante creu que "l'objectiu ha de ser fer política de mobilitat, també fer política de transport i a més fer política econòmica". Les tres en majúscules." i afegeix que "ara [si s'exclouen els camions] correm el perill de tapar només dos forats. Tenim l'oportunitat de fer un debat ampli que ens permeti abraçar-ho tot".
Manel Nadal, ex secretari de mobilitat del govern català, també segueix aquesta postura i afegeix que l'eurovinyeta i l'extensió de peatges han d'anar necessàriament acompanyats de peatges gratuïts pels vehicles amb alta ocupació, ecològics i que utilitzin les autopistes en dies laborables.
De moment, però, el govern central no pren una posició clara per solucionar el dèficit de les vies espanyoles.