Economía y negocios | Actualidad

El Govern reclama a l'Estat que no carregui a les comunitats la nova reducció del dèficit i pagui els deutes

De Guindos avisa des de Brussel·les que les autonomies hauran d'assumir part de la nova retallada de l'Eurogrup

Homs admet que continuarà havent retallades i que el seu abast dependrà dels pressupostos generals

Más información

El portaveu del Govern, Francesc Homs, ha reclamat aquest dimarts a l'Estat que no carregui a les comunitats autònomes el mig punt de dèficit que el govern espanyol haurà d'assumir per ordres de Brussel·les. En roda de premsa, ha dit que espera que l'executiu central "no carregui a les esquenes" de les autonomies aquest dèficit i, si finalment no ho fa, no tingui la temptació de no pagar els deutes pendents perjudicant igualment Catalunya. "Seria un contrasentit. El que no val és després per darrere no pagar les coses que es deuen", ha apuntat. D'altra banda, ha admès que de retallades i d'ajustos "n'hi haurà i n'hi continuarà havent", però l'abast dependrà dels pressupostos generals de l'Estat.

Un cop coneguda la informació que Brussel·les exigirà al govern espanyol que compleixi un objectiu de dèficit del 5,3%, i no del 4,8 com volia l'Estat, Homs ha alertat que aquesta nova reducció addicional no ha d'anar a les comunitats. "Comptem amb què el govern de l'Estat no torni a tenir la temptació de carregar-ho a les nostres esquenes", ha apuntat recordant el missatge en aquesta línia que va traslladar el conseller d'Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, durant la reunió del Consell de Política Fiscal i Financera quan es va parlar llavors del 4,8% per a l'administració central i del 1,5 per a les autonomies.

Ara bé, si l'Estat assumeix aquestes cinc dècimes, ha continuat, tampoc val que després es dediqui a incomplir amb els deutes que té pendents, perquè al final continua sent Catalunya la perjudicada, i "l'efecte final seria el mateix" per una via o per l'altra. Seria una "contrasentit", ha dit, que després no paguessin els deutes com els de l'addicional tercera de l'Estatut. "El que no val és després per darrer no pagar les coses que ens deuen", ha avisat.

Pel que fa als ajustos a Catalunya per complir amb l'objectiu, ha reconegut que "n'hi ha i n'hi continuarà havent", però l'abast dependrà del contingut dels pressupostos generals de l'Estat i dels ingressos que prevegi per a la Generalitat, des del punt de vista fiscal però també pel que fa al cobrament dels deutes.

Clica l'enllaç per escoltar la crònica de Pol Foradada des del Palau de la Generalitat

El Govern Espanyol ja avisa que les Comunitats Autònomes hauran de pagar

El ministre d'Economia, Luis de Guindos, ha avisat aquest dimarts que les autonomies s'hauran de repartir de forma "equitativa" amb el govern espanyol la retallada addicional que li ha exigit l'Eurogrup. De Guindos ha dit que l'ajust extra serà "del voltant del 0,5% del PIB" i "s'anirà incorporant al procés pressupostari" que està en marxa. El ministre espanyol ha descartat un augment de l'IVA per ingressar més, i ha defensat que l'ajust imposat per l'Eurogrup "no tindrà cap impacte" ni en el creixement ni en l'atur. De Guindos ha dit que el nou objectiu de dèficit, del 5,3%, "no és ni un èxit ni un fracàs" i ha negat que hi hagi hagut cap "confrontació" amb Brussel·les.

Crònica de Pol Foradada des del Palau de la Generalitat

01:16

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/20120313csrcsreco_6.Aes/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

El ministre d'hisenda, Cristóbal Montoro afirma al Congrés dels Diputats que l'Estat no farà l'ajustament de dèficit als més dèbils

00:21

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/20120313csrcsreco_7.Aes/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00