Economía y negocios | Actualidad

Investiguem molt...però no fem caixa

Indústria i recerca no van de la mà. Hi ha centres de recerca que en tota la seva trajectòria no han venut cap patent

Imatge d'arxiu d'un laboratori(ACN)

Imatge d'arxiu d'un laboratori

Els centres de recerca i les universitats redacten cada any tants articles com faria un país de setanta milions d'habitants, però això no aporta riquesa al país, només millora el currículum dels investigadors. A més, bona part d'aquests articles són de baixa qualitat: tres de cada deu no es tornen a citar mai i les empreses d'aquí i les de fora mostren escàs interès en comprar tot aquest coneixement. Hi ha centres de recerca que en tota la seva trajectòria no han venut cap patent.

Más información

Catalunya va apostar ara fa una dècada per la creació de centres públics dedicats a la recerca d'alt nivell. N'hi ha més de quaranta. Cada any d'aquests centres i de les universitats en surten 10.000 articles que es publiquen a revistes internacionals de prestigi. És l'1 per cent del total d'articles científics que es fan al món i el que correspondria a un país de setanta milions d'habitants, però això no porta diners al país, només amplia el currículum dels investigadors. A més, la indústria nacional i de fora qüestiona l'aplicabilitat de tot aquest coneixement i no el compra.

Un exemple, el Centre Tecnològic de Telecomunicacions de Catalunya, el CTTC, en onze anys que té no ha venut cap patent. Ara acaba d'obrir una oficina a Hong Kong per provar sort a l'Àsia. En declaracions a la SER, el director del centre, Miguel Ángel Lagunas, diu que "és una decisió dura, una aposta diferent, a vegades ningú no et valora fins que no ho fa algú de fora".

Segons Lluís Torner, director de l'Institut de Ciències Fotòniques, l'ICFO, qui ha de canviar ara és la indústria. Diu Torner que "els deures principals ara estan a la indústria perquè aquesta ha abandonat la tradició de fabricar coses d'alt valor afegit per fer serveis".

El govern de la Generalitat, conscient d'aquestes dades, treballa en un canvi d'orientació enfortint el lligam entre indústria i recerca. Josep Maria Martorell, Director General de Recerca, explica a aquesta emissora que "posaran diners per convocar nuclis, projectes mixts entre empreses, universitats i centres de recerca en els quals entra el coneixement d'un i la necessitat de l'altre".

Ara mateix la Generalitat dedica 850 milions d'euros a Universitats i Recerca, més 170 milions més a polítiques científiques i prop de 20 milions més a innovació empresarial.

Fonts del sector consideren que la utilitat d'aquests centres milloraria si aquests ajuts es condicionessin a l'obtenció de millores industrials. El propi president de la Generalitat, Artur Mas, reconeixia fa uns dies que cal traduir en producte econòmic tot aquest coneixement.

Fa uns dies, un d'aquests centres de recerca era noticia precisament per haver venut una patent. És el Barcelona Media, especialitzat en el sector audiovisual, que ha ideat un sistema de sonorització de sales de cinema que crea efecte 3D. Vicente López, vicepresident del centre, també creu que perquè això passi més sovint, indústria i recerca s'han de trobar.

Investiguem molt, però no fem caixa

01:58

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/20120221csrcsreco_3.Aes/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00