Economía y negocios | Actualidad

El Govern anuncia una nova retallada del 3% del sou dels treballadors públics

La retallada s'aplicarà íntegrament en la nòmina de juny i inclou la nòmina ordinària i la paga extra de l'estiu. El Govern ha presentat la proposta als sindicats però la reunió ha acabat sense cap acord

El Govern català ha anunciat una rebaixa directa del 3% del sou a tots els treballadors públics independenment del seu salari base. A més, el Govern ha comunicat als sindicats que no descarta noves baixades de salari al llarg de l'any, segons com evolucioni l'economia.

Redactora d'informació política a Ràdio Barcelona

Redactora d'informació política a Ràdio Barcelona

L'anunci ha encès la indignació dels funcionaris que parlen de "Cop d'Estat" i de desmantellament imparable dels serveis públics.

La nova retallada anunciada avui s'aplicarà el proper mes de juny, i de forma lineal. Això vol dir que s'aplicarà la mateixa rebaixa del 3% al sou del president, que està fixat en 144.000 euros, que al sou de l'últim funcionari. Està clar que l'impacte per un i altre serà ben diferent. E

Más información

Els sindicats han alçat la veu afirmant que "tornen a patir els de sempre mentre es manté intocable l'administració VIP".

Els sindicats argumenten que si a la retallada del 3% sumem les reduccions en diferents complements de sou, com per exemple el plus de productivitat, el tiquet menjador o els plans de pensions, la baixada arriba fins al 7% per tots i cadascun dels treballadors públics. Una retallada que es suma a la que ja va aplicar el Govern presidit per José Luis Rodríguez Zapatero, tot i que en aquella ocasió la tisorada si que afectava de forma diferent en funció de si es cobrava més o menys diners.

Segons la portaveu de Comissions Obreres, Montse Ros, la situació és especialment dramàtica pels treballadors interins, que "ja han patit aquest any una retallada de jornada i sou del 15%".

L'aplicació d'aquesta rebaixa de sous del 3% es farà efectiva el proper mes de juny. És a dir, si una persona cobra 30.000 euros a l'any, al juny se li treurà 900 euros de la seva nòmina. Això de moment, perquè segons diuen els sindicats el govern ha obert la porta a més tisorades en funció de com evolucioni l'economia. A més, els representants de treballadors asseguren no haver pogut extreure al Govern el compromís que aquestes baixades no s'acumularien a les probables retallades que pugui aplicar el Govern espanyol. El portaveu d'UGT, Xavier Cases, ha criticat amb duresa la negativa del govern a negociar aquests ajustos tot afirmant que "això és un cop d'estat. Un estat d'excepció decretat pel propi Govern que ha aniquilat les meses de negociació".

Els sindicats s'han aixecat de la taula de negociació i diuen que no hi tornaran a seure fins que el govern els hi presenti un document amb tots els detalls de la seva proposta perquè, denuncien, avui s'han presentat amb les mans buides. A més, exigiran que, per llei, cap treballador públic cobri més de 5000 euros mensuals i que no es contractin assessors temporals pels alts càrrecs. També animen a tots els ciutadans a sortir al carrer aquest diumenge i anuncien un nou calendari de mobilitzacions per les properes setmanes.

Crònica de Gemma Torrents amb les explicacions del Govern sobre la retallada i el posicionament de l'oposició

02:50

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/20120217csrcsreco_1.Aes/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00