Sociedad | Actualidad

Ofrena blindada | 11-09-2011

Un perímetre de seguretat impedeix, per segons any consecutiu, que els ciutadans puguin acostar-se al monument de Rafael Casanovas. La ofrena floral ha transcorregut amb tranquilitat i amb una reivindicació unànime dels partits polítics a favor de la immersió lingüística

La Diada ha començat amb la tradicional ofrena floral al monument de Rafael Casanovas on han assistit els partits polítics catalans amb l'excepció del PP. La jornada venia marcada per dos grans temes de l'agenda política: la llengua a les aules i la reforma constitucional. Amb l'absència del PP, tots els partits presents a la ofrena han volgut fer una reivindicació a favor del model d'immersió lingüística després de la interlocutòria del Tribunal Superior de Justicia de Catalunya, que dóna al govern de la Generalitat un termini de dos mesos per incrementar la presència del castellà a les aules.

CIU ha volgut subratllar el caràcter reivindicatiu de la Diada per, en paraules de la presidenta de la cambra catalana, Núria de Gispert "fer front als obstacles de l'autogovern". Josep Antoni Duran i Lleida, en canvi, en un missatge més centrat en precampanya, ha parlat de la reforma constitucional i ha reptat a la ministra de Defensa i número 1 del PSC a Madrid, Carme Chacón, a donar suport a un referèndum sobre la modificació de la carta Magna.

Más información

Des del PSC ha parlat més contingut el seu president, Isidre Molas, que ha preferit no entrar en les polèmiques polítiques del moment i que s'ha limitat a destacar el caràcter de reafirmació nacional de la Diada. Per la seva banda, Esquerra Rerpublicana i Iniciativa en la seva reivindicació per la llengua han aprofitat per carregar contra el govern per haver anat a buscar en els moments importants de la legislatura el suport del PP. Joan Herrera d'ICV ha dit que Artur Mas no pot demanar ara complicitat a la resta de partits, després d'haver aplicat retallades a sectors desprotegits i d'haver pactat amb la dreta espanyola. I els republicans, en paraules del cap de files Joan Puigcercós, asseguren que "no es pot criticar al Partir Popular de dia i pactar amb ells de nit".

La ofrena ha estat marcada de nou pel dispositiu de seguretat que mantenia als ciutadans a un perímetre de més de 100 metres del monument. Es procura evitar així que hi hagin escridassades en contra dels líders polítics però moltes persones concentrades als afores del perímetre criticaven una decisió que, segons molts d'ells, allunya el poble d'aquesta celebració.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00