Sociedad | Actualidad

Identificats 60 esportistes que es dopaven a través d'una farmàcia d'Andorra

Aquest negoci ha enviat en l'últim any 536 paquets amb medicaments dopants, prohibits i altament nocius per la salut dels esportistes

En una operació policial contra el tràfic de substàncies dopants, s'han identificat 60 esportistes professionals, d'èlit i amateurs, la majoria ciclistes i atletes, que compraven aquests medicaments a través d'internet en una farmàcia d'Andorra. Es tracta d'una investigació conjunta entre Mossos, Guàrdia Civil i Policia d'Andorra que ha permès controlar en l'últim any 536 enviaments de substàncies dopants a aquests esportistes. Els investigadors asseguren que aquesta farmàcia feia 6 anys que venia aquests productes.

Más información

Aquesta operació arrenca del cas Cursa, que al febrer, va posar al descobert una xarxa de tràfic d'aquests medicaments a ciclistes i atletes. L'organització tenia també aquesta farmàcia d'Andorra com un dels punts de subministrament de medicaments dopants. En un registre a l'establiment, la policia va analitzar el contingut del disc dur de l'ordinador i hi va trobar un ampli llistat d'enviaments de productes a esportistes.

Medicament altament perillós

En l'últim any, els agents han controlat 536 paquets i han identificat 60 consumidors: 42 ciclistes, 11 atletes i 8 triatletes/duatletes, a més de culturistes, un motociclista i un remer de caiac. La policia ha pogut identificar-los a través de les dades bancàries que ells mateixos donaven per comprar aquests productes, EPO o anabolitzants, comprimits i injectables, a més de medicaments prohibits i altament nocius per la salut, com el Solcoseryl.

Aquest medicament, que es ven a 74 euros la caixa i en ampolletes, no forma part de les llistes de substàncies dopants perquè encara no s'han pogut demostrar els seus efectes sobre la resistència o l'increment de la força muscular. Malgrat tot, els esportistes utilitizen aquest medicament prohibit per incrementar les seves capacitats. Es tracta en realitat d'un extracte desproteïnitzat de sang de vedella i té un risc molt alt per la salut perquè pot col.lapsar el sistema circulatori, un xoc anafilàctic, perquè fa més espessa la sang.

Filtres

L'inspector en cap de l'Àrea Central de Persones dels Mossos, Jordi Domènech ha explicat que cada esportista "és un món, alguns consumien més i d'altres menys". La policia ha fet un filtratge exhaustiu sobre les vendes d'aquesta farmàcia per acotar només aquells ciclistes o atletes que compraven substàncies dopants o prohibides per la salut."Sense aquest filtre, el nombre de clients, metges i entrenadors, hauria estat més ampli".

Els esportistes aconseguien aquests productes en un dels apartats de la pàgina web de la farmàcia andorrana, feien la comanda i després els responsables del negoci, baixaven els productes clandestinament fins a la Seu d'Urgell per enviar-los als clients. Un familiar de la farmacèutica tenia també un punt de distribució a Jaca on els productes arribaven directament dels laboratoris europeus.

El jutjat d'Olot que porta el cas ha imputat la propietària de la farmàcia andorrana, de 42 anys, el seu marit i un familiar, a més de tres persones que tenien un magatzem a Barcelona i subministraven també DHEA, un precursor de la tostestorona a aquesta farmàcia. S'enfronten a penes d'entre 6 mesos i 2 anys de presó per tràfic de substàncies dopants a l'Estat espanyol.

Sancions pels esportistes

Per altra banda, la policia ja ha posat el cas en coneixement del Consejo General de Deportes, que podria obrir un expedient sancionador contra els esportistes professionals. El comandant en cap del grup de consum de la Guàrdia Civil, Jesús Gálvez assegura que els esportistes estan col.laborant en la investigació i això els podria reportar beneficis "amb una reducció d'una possible sanció", si el Consejo General de Deportes decideix actuar i denunciar aquestes esportistes.

Sobre la percepció ciutadana de què a Andorra es pot comprar qualsevol medicament, la cap de la policia d'Andorra, Teresa Ferreira ha explicat que la venda d'aquests productes al Principat està molt regulada i que per adquirir aquestes substàncies cal recepta mèdica. Segons Ferreira, aquest negoci, va vulnerar totes les normatives: "aquesta farmàcia ha actuat al marge de les obligacions administratives i penals i també arrel d'això el Ministeri de Salut del Principat d'Andorra ha obert una investigació".

La diferència amb els farmacèutics espanyols és que a Andorra, aquests professionals tenen l'oportunitat de comprar medicaments a qualsevol laboratori del món. Això els permetia, adquirir productes, per exemple, com el Solcoseryl, fabricat a Viena i prohibit a l'Estat espanyol.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00