Opinión
La Columna

Eppur si mouve

José Cantó, professor de la Universitat de València

La Columna José Cantó (2024/11/29) "Eppur si mouve"

La Columna José Cantó (2024/11/29) "Eppur si mouve"

02:12

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1732862298303/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Alcoy

Eppur si muove és la frase que, segons la tradició, Galileo Galilei va dir després que un tribunal de la Inquisició l’obligara a abjurar de la visió heliocèntrica del món l’any 1633. Aquest lema s’ha quedat com una reivindicació a favor del coneixement científic i del pensament crític.

I hui, 391 anys després, en la situació de la DANA que hem viscut, aquesta frase galileana està d’actualitat davant els nombrosos intents de desacreditar a la ciència i a les persones que es dediquen a ella, i que porten des de fa dècades avisant del canvi climàtic que fa que els esdeveniments catastròfics, típics d’aquestes terres, es produïsquen cada vegada amb més freqüència i, el que és pitjor, amb més potència.

Així hem pogut veure com un regidor de l'Ajuntament de València de Vox, negava l'existència del canvi climàtic en l'obertura de la Conferència Internacional de Conservació i Gestió d'Aiguamolls celebrat a València el febrer d’enguany. O com la exconsellera de Turisme, Nuria Montes, assegurava que "una cosa bona del canvi climàtic és l'extensió de la temporada turística". O com, el mateix president Mazón posava en qüestió el treball de l’AEMET.

Però, tal vegada, el fet més esgarrifós haja estat la campanya d’insults i inclús d’amenaces de mort, que ha hagut de patir el científic i divulgador, Fernando Valladares, que esta vesprada du a terme una conferència a la Setmana de la Ciència del Campus d’Alcoi de la Universitat Politècnica de València, per exposar al món els fets científics al voltant del canvi climàtic i els perills que, desgraciadament, vivim.

La raó és que als negacionistes (o ignorants sense vergonya com deia un company), s’han de sumar els “retardistes” que són aquelles persones (quasi sempre polítics) que, tot i que admeten la realitat del canvi climàtic retarden la presa d’accions per a combatre’l perquè... ara no ve bé o les mesures són impopulars.

Com deia un acudit de El Roto on es veu a dues persones ofegant-se: “a veure si això del canvi climàtic al final resulta que és veritat”. I és que hui es fa més necessari que mai dir: Eppur si mouve!!!

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00