Tribunales

El comissari de policia que va matar la parella i l'exparella conserva totes les condecoracions, mig any després

Només la Guàrdia Urbana de Barcelona i la Paeria de Lleida han iniciat els tràmits per retirar les medalles a Juan Fortuny, que va suïcidar-se després del doble crim masclista a Rubí i Castellbisbal

El president de la Generalitat, Salvador Illa i el delegat del Govern a Catalunya, Carlos Prieto, durante el minuto de silencio convocat a Rubí.(EFE)

El president de la Generalitat, Salvador Illa i el delegat del Govern a Catalunya, Carlos Prieto, durante el minuto de silencio convocat a Rubí.

Barcelona, Rubí

Centenars de persones es concentraven fa exactament mig any davant de l'Ajuntament de Rubí per condemnar un doble assassinat masclista que va commocionar Catalunya, el crim de la Pilar Muñoz i la Maria Àngels Pi. Eren la parella i l'exdona, respectivament, del comissari jubilat de la Policia Nacional Juan Fortuny de Pedro que es va suïcidar després de matar-les. Mig any després, el comissari manté totes les medalles i distincions atorgades pels cossos de la Generalitat i el Govern espanyol. Només la Guàrdia Urbana de Barcelona i la Paeria de Lleida han iniciat els tràmits per retirar-li tres medalles, segons ha sabut SER CATALUNYA.

Hores després del doble crim, el delegat del Govern, Carlos Prieto, anunciava que, d'acord amb el Ministeri d'Interior, estudiaria la retirada pòstuma de les condecoracions al presumpte assassí. Més d'una desena llarga de distincions —el Ministeri de l'Interior no concreta quantes — que, durant els 44 anys que va exercir de policia, arribant a número dos del cos a Catalunya, li van atorgar gairebé tots els cossos policials i administracions: Policia Nacional, Guàrdia Civil, Mossos d'Esquadra, Exèrcit, Delegació del Govern i Ministeris d'Interior i Defensa. Consultats per aquesta emissora, tots els anteriors confirmen mantindre les medalles perquè la seva normativa no en preveu la retirada en casos d'assassinat perquè senzillament no estan contemplats.

El mateix traslladava la conselleria d'Interior en una resposta parlamentària: "Dins del marc jurídic actual, no existeix cap via possible per procedir a la retirada de la medalla atorgada a l’excomissari", escrivia la titular d'Interior, Núria Parlon. Segons els serveis jurídics del Departament, únicament es podria revocar durant un període de quatre anys després d'atorgar la medalla — temps que ja ha passat — i en cas que es comprovés que incomplia alguns dels requisits pel qual li van atorgar.

Des d'Interior recorden que la passada legislatura va deixar a mitges un projecte de llei per canviar la normativa de les condecoracions. Justament el Consell de Ministres va aprovar aquest passat dimecres la creació de l'Orde del Mèrit a la Seguretat, una condecoració que atorgarà el Ministeri de l'Interior "per recompensar les activitats o accions realitzades per persones físiques o jurídiques en nom de la seguretat pública". Aquest nou decret sí que preveu la revocació del guardó quan el condecorat sigui condemnat en ferm o quan quedi acreditat que ha realitzat actes incompatibles amb la distinció.

Els ajuntaments de Barcelona i Lleida ja han iniciat els tràmits

L'Ajuntament de Barcelona va iniciar fa unes setmanes els tràmits per retirar les dues medalles que la Guàrdia Urbana de Barcelona havia atorgat a l'assassí, el comissari Juan Fortuny, excap d'operacions de la Policia Nacional a Catalunya. Després d'estudiar-ne la possibilitat, els serveis jurídics del consistori van comprovar que la normativa local sí que en contemplava la retirada. El procés tot just ha començat, i un cop acabin tots els tràmits interns, d'aquí setmanes o mesos, arribarà al plenari municipal, segons les mateixes fonts municipals.

El mateix procés va iniciar mesos abans la Paeria de Lleida, ja que la Guàrdia Urbana del Municipi també va concedir fa anys la medalla de Santa Cecília al comissari. En el cas de la capital del Segrià, la normativa també "preveu la possibilitat de retirar la distinció quan es cometi algun acte contrari a la dignitat individual o social", explica el consultori a SER CATALUNYA.

Les morts de la Pilar i la Maria Àngels, impunes

El doble crim masclista quedarà, malauradament, impune. El jutjat de Rubí va arxivar el cas perquè, en tant que l'autor dels assassinats és mort perquè es va suïcidar, no hi ha ningú a qui jutjar. Els familiars de les víctimes poden recórrer a la via civil per reclamar una indemnització, però en els casos de violència masclista, sovint, qui hauria de pagar en nom de l'assassí són els seus familiars o fills, que són a la vegada les víctimes.

Tot i que el cas mai arribarà a judici, la investigació sí que es va tancar apuntant com a únic sospitós del doble crim al comissari Juan Fortuny, que va matar-les empès per la gelosia i el ressentiment contra les dones a qui, suposadament, havia estimat. L'entorn de les víctimes descriu l'assassí com un home controlador i autoritari, sobretot en l'àmbit domèstic i privat.

Feia nou mesos que Fortuny s'havia enamorat de la Pilar Muñoz, una funcionària de 60 anys de l'Ajuntament de Rubí, alegre i optimista, segons les seves companyes, i amb dues filles ja criades. Aquell amor, que de seguida es va convertir en obsessió, va fer que Fortuny se separés de qui havia estat la seva dona durant dècades, Maria Àngels Pi, de 61 anys. Pi, una dona forta i extrovertida, segons els qui la coneixien, va acceptar la decisió del seu marit amb qui va continuar convivint al domicili familiar, a Castellbisbal. S'acabava de jubilar després de tota una vida dedicada a la direcció del restaurant familiar, que havia aixecat amb el seu germà fins a convertir-lo en un dels més grans i importants del Vallès.

El dilluns 19 d'agost de 2024, Muñoz va escriure un últim missatge al comissari que havia estat la seva parella durant els darrers mesos. Li demanava que anés a casa seva quan ella no hi fos, deixés la còpia de les claus i recollís les seves coses per no tornar. Estava farta, expliquen companyes seves, del control i la gelosia de Fortuny. El comissari, que feia un any i mig que estava jubilat, però conservava la seva pistola personal, va presentar-se abans de l'hora acordada i la va disparar, deixant-la ferida de mort. Mentre els sanitaris del Sistema d'Emergències Mèdiques atenien Muñoz, el comissari va arribar a casa seva, a pocs quilòmetres i va trobar la seva exdona al menjador. Amb la mateixa pistola va disparar-li un tret mortal al cap. Després, va anar al garatge i es va suïcidar, també d'un tret.

Andrea Villoria

Andrea Villoria

Periodista especialitzada en informació judicial, policial i d'emergències. Ha treballat a les redaccions...

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00