Llapis de memòriaLlapis de memòria
Ocio y cultura

Manel Lucas: “Si no m’ho treuen de context, diria que Francisco Franco m’ha donat la vida”

El periodista i imitador repassa les seves vivències al Llapis de Memòria

Llapis de Memòria de Manel Lucas 20/02/2025

Llapis de Memòria de Manel Lucas 20/02/2025

56:58

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

Barcelona

Manel Lucas, nascut a Barcelona, és periodista i guionista, col·laborant en diversos programes i projectes relacionats amb la política i la història, també, és especialment conegut pel seu paper com a imitador del dictador Francisco Franco al Polònia. Manel Lucas connecta el Llapis de Memòria.

Comença el Llapis amb 'Black is black' de Los Bravos, i parlant del Clot dels anys 60 i 70, "era com Gràcia però molt més petit, un barri petit de gent bastant popular, hi havia una població majoritàriament catalanoparlant". "A casa érem 7, els pares, tres germans, i els avis, jo era el petit i vaig néixer una mica fora de temps".

Des de petit ja volia ser periodista, "hi va haver una època on vaig dir que volia ser futbolista, però només m'havies de veure a l'hora del pati per saber que allò no passaria mai".

'Golden Slumbers' de The Beatles, "a casa meva hi havia discos dels Beatles, i amb 7 anys sabia qui eren els Beatles, i tinc el record de veure al Telediario la seva separació".

Va tenir una època de Boy Scout, "havia anat a un esplai, i després de molts anys vaig fer un canvi d'amistats i els meus amics de classe estaven a un cau i ho vaig provar".

Ell es va declarar objector de consciència i no va fer la mili, i el Govern va demanar documentació a tots els objectors, "vaig presentar documentació per totes les activitats que vaig fer com a monitor, i em van convalidar tot", "gràcies al cau no vaig fer la mili".

Va estudiar Ciències de la comunicació i història, "durant un parell d'anys les vaig solapar, però després vaig començar a treballar de periodista i vaig deixar uns quants d'anys d'història fins que la vaig acabar".

'Ojos verdes' de Concha Piquer, "m'evoca a l'època". "En aquell moment era molt difícil negar-se, i si et negaves havies d'estar disposat a passar un calvari".

"Hi ha coses que no estan comprovades, com per exemple la teoria que diu que la seva filla no és d'ell". "Crec que Franco té tantes coses negatives que no cal afegir-li extres".

Sobre l'auge del feixisme entre els joves, "crec que hi ha una sensació que la política és només una lluita partidista i que hi ha moltes coses que no tenen a veure amb la política, i que encara que no hi hagi partits polítics hi hagi una dictadura, l'escola, la sanitat, la llibertat d'expressió continuaran com ara, i una dictadura no és res d'això". "Tot el que serveixi per fer actes explicant la història, per mi a favor".

'Ens veiem a Folegandros' de Lluís Llach, "he mamat molt Lluís Llach, també l'imitava a casa", "l'únic que he fet com a actor és reproduir el que feia de petit a casa", "són dos personatges que si no hagués fet jo potser no haurien sortit".

Va passar del periodisme a l'humor "gràcies a l'amistat amb en Toni Soler i també amb en Queco Novell, ens coneixíem de ser periodistes seriosos, "vam deixar una empresa pública (RTVE), per anar a fer un programa de ràdio amb un contracte de 3 mesos, era llavors o mai".

Sobre si el Polònia comencés ara, "a Espanya crec que seria més complicat", "a Espanya la presència de Vox ho distorsiona tot, és perniciosa, fins i tot per la possibilitat de tenir una llibertat creativa". "El Polònia ha aguantat molt bé".

Marxa dels guions del Polònia fa 7 anys, "creia que havia de donar pas a gent més fresca amb més idees, i em venia més de gust fer altres coses, en aquest cas, documentals".

'Madness' de Michael Caine, "em recorda a la meva companya, la Mària, que va morir ara fa 2 anys, és la persona més important de la meva vida", "una gran part del que soc és gràcies a ella".

"Tinc la sort de tenir una vida professional molt plena, els meus fills, uns amics, però és molt dur això". "Hi ha gent que va als cementiris a veure les tombes dels seus estimats, jo tinc la sort que això ho puc sublimar amb una biblioteca", "l'any passat l'Ajuntament va batejar la Biblioteca Municipal de Ciutat Meridiana, com Biblioteca Maria Sánchez".

Amb 'Icebergs i gèisers' d'Antònia Font parla de la tradició familiar d'anar a concerts d'Antònia Font, "fa molts anys que seguim Antònia Font", "és el meu grup català preferit".

'Phoenix Feathers' d'Snooze, és el grup on el seu fill va formar part i va rebre el premi a millor banda novell de Barcelona el 2014.

La Playlist del Llapis de Memòria de Manel Lucas

  • Black is black - Los Bravos
  • Golden Slumbers - The Beatles
  • Ojos verdes - Concha Piquer
  • Ens veiem a Folegandros - Lluís Llach
  • Madness - Michael Caine
  • Icebergs i gèisers - Antònia Font
  • Phoenix Feathers - Snooze
 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00