Tot és ComèdiaTot és Comèdia
Ocio y cultura

La biblioteca popular, amb Marta Cava

El plaer de llegir en veu alta

SECCIÓ. La biblioteca popular, amb Marta Cava

SECCIÓ. La biblioteca popular, amb Marta Cava

13:17

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

Barcelona

Avui la bibliotecària del 'Tot és comèdia', Marta Cava, us convida a sentir el plaer de llegir en veu alta. Obriu qualsevol d'aquests llibres i comenceu...

1. La màgia de llegir en veu alta / Meghan Cox Gurdon (Viena) i Llegir en veu alta: un plaer compartit / Lola Casas (Biblioteques del Maresme)*

*només disponible a biblioteques

Llegir en veu alta aporta molts beneficis, però com ho hem de fer? Quins trucs podem seguir? Quins són els millors llibres per llegir i a quina edat? Tot allò que sempre has volgut saber sobre la lectura en veu alta ho podràs resoldre amb aquests dos llibres. Més enllà de tota la teoria, també inclou com fer la part pràctica amb consells molts útils i, també, una àmplia gama de propostes de lectura per poder endinsar-nos el meravellós món de llegir en veu alta.

2. El vent entre els salzes / Kenneth Grahame (Viena)

El vent entre els salzes és un recull d'històries que funcionen perfectament com una novel·la, perquè queden molt ben travades. La història del Talp, el Teixó, el Rat i el Gripau (i de tots els habitants que viuen al bosc) és un cant a l'amistat, però també a la natura i a la vida tranquil·la. T'anima a explorar, però també a quedar-te a casa tranquil·lament perquè no té per què ser una cosa avorrida. El llenguatge i l'escriptura és riquíssim (la traducció ha degut ser tot un repte), els personatges no són arquetípics i he trobat molts detalls en forma de subtext (homenatges a «L'Odissea» i un relat brutal sobre què implica tenir una addicció). En una època en què vivim hiperestimulats i amb aquella necessitat de sentir que hem de fer mil coses, El vent entre els salzes ha de ser un bàlsam que ens convidi a veure que es pot tenir una vida senzilla i tranquil·la, i que això ens pugui fer feliços. I, sobretot, és un llibre que convida a ser llegit en veu alta, a poc a poc, una estona cada dia abans d'anar a dormir.

3. El hòbbit / J. R. R Tolkien (La Magrana)

Nascuda amb l’objectiu d’entretenir als fills de l’autor, i que va acabar sent la gènesi d’una de les grans sagues de la literatura fantàstica, la història comença quan el protagonista, Bilbo Saquet, un hòbbit que viu tranquil·lament al seu cau amb dos únics objectius a la vida (menjar i dormir) li canvia radicalment la vida quan apareix el mag Gàndalf i tretze nans que el trauran de la seva còmoda i plàcida vida per embrancar-se en una aventura èpica. Fixeu-vos si és una bona obra per ser llegida en veu alta, que disposeu d’un àudiollibre narrat per ni més ni menys que l’actor Jordi Boixaderas.

4. Que ve el cometa! / Tove Jansson (L’Altra Tribu)

Els Mumins neixen de la mà de la Tove Jansson fa moltíssims anys, durant la II Guerra Mundial i van acabar sent un fenòmen en aquella època, tant, que Jansson es va veure aclaparada. Els Mumins són uns trolls semblants als hipopòtams que tenen una vida tranquil·la i casolana però quan poden, surten a fora i sempre els hi passen un munt de coses i aconsegueixen viure un munt d'aventures (abans que parlàvem d’El Hòbbit, he vist moltes similituds en les vides dels hòbbits i els Mumins tot i que són dos mons a part). Són tendres, familiars, afables, amistosos i divertits. És una novel·la infantil, sí, però que un adult gaudirà també perquè quan llegeixes els Mumins sents una escalforeta al cor que sempre va bé sentir.

5. Úrsula / Germán Machado (Animallibres)

La Lara ha de marxar abans d'hora de vacances al poble dels Pirineus on viuen els seus avis. Li agrada molt la natura, els animals i la vida allà, però tot es complica quan la seva àvia cau i el seu avi l'ha de dur a l'hospital. La Lara es queda sola a casa i tot i que se la coneix de dalt a baix, sap que pot passar alguna cosa dolenta i haurà de saber com actuar si allò passa. No se m'acut millor manera de definir aquesta novel·la infantil que amb la frase de la Mercè Rodoreda: les coses importants són les que no ho semblen.

6. Duna / Muriel Villanueva (Babulinka)

I no deixem les novel·les que passen a l’estiu: la Duna ha acabat sisè de Primària, i mentre espera l’inici de l’institut, li posen com a deures escriure un diari durant les vacances. Per si no fos prou, la seva mare "aparca" a ella i a les seves germanes al poble del costat on viu l’avi, amb qui no té la millor de les relacions. Davant del que sembla un estiu horrorós, poc a poc, anirà passant els dies amb la colla que han organitzat amb alguns nens més, la nova amistat amb un dels nens i sobretot intentant esbrinar quin és el secret que amaga l’avi.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00