Aquí GironaAquí Girona
Sociedad

“Quan em van internar va ser molt dur, però ara, amb el temps, ho agraeixo”

Tres menors del Centre de Justícia Juvenil de Girona expliquen a l’Aquí Girona el dia a dia al centre

Entrevista amb 3 menors del Centre de Justícia Juvenil de Girona

Entrevista amb 3 menors del Centre de Justícia Juvenil de Girona

11:12

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

El programa Aquí Girona ha entrat els micròfons de SER Catalunya al Centre de Justícia Juvenil de Girona. Una instal·lació que acull 20 nois d'entre 14 i 18 anys que han comès, la majoria, delictes de robatori amb violència i intimidació.

Per l'entrevista es fan dir Pere, Juan i Jose i han explicat com és tenir entre 14 i 18 anys i viure, estar internats, en un Centre de Justícia Juvenil, popularment conegut com a Centre de Menors. "A l'inici és molt difícil, des de fora sembla una escola, però quan entres tornes a néixer, tot és nou", explica en Pere.

Assumir que hauran de passar una bona part de la seva adolescència tancats, veient poc la família i tallant la relació amb el passat, les relacions d'amistat i el que feien en el seu dia a dia els costa, però amb el temps, admeten, l'internament els canvia. "Jo era un noi molt nerviós, quan alguna cosa no m'agradava explotava, ara estic aprenent a fer-ho tot amb més calma", explica en José. En Juan, per la seva banda, admet que "m'estan ajudant a fer les coses bé, a buscar feina i a donar-me eines per no tornar a delinquir".

Núria Viñas, directora del Centre de Justícia Juvenil de Girona explica que "els nois arriben al centre per complir amb mesures judicials, tots ells venen carregats amb una motxilla plena de factors de risc, en aquest context, la nostra missió és gestionar aquestes situacions i transformar-les en oportunitats".

Imatge dins del Centre de Justícia Juvenil de Girona

Imatge dins del Centre de Justícia Juvenil de Girona / Carles Couso

Imatge dins del Centre de Justícia Juvenil de Girona

Imatge dins del Centre de Justícia Juvenil de Girona / Carles Couso

Admeten que en el passat s'han equivocat, però demanen que l'etiqueta "no els acompanyi tota la vida", argumenta en Juan.

L’internament en els centres de menors és l'últim recurs judicial davant de delictes greus, com ara homicidis, violacions o robatoris violents. Ara el centre de justícia juvenil de Girona, un dels 7 que hi ha a Catalunya, ha ampliat les places, fins a les 25, fet que, asseguren des del Departament de Justícia, permetrà als menors gironins internats poder estar més a prop de la seva família i no haver d'anar a altres centres catalans. A més, la directora del centre, Núria Viñas, assegura que el fet de poder comptar amb una segona unitat els permetrà continuar amb la tasca de tractar, cada cas, amb "un procés individualitzat" i "tenir els menors separats depenent del seu règim d'internament i les necessitats i moment actual de cada noi".

Els joves amb mesures d’internament només representen el 7% del total de joves que van passar per la justícia juvenil a Catalunya l’any 2024

Dels prop de set mil menors que van passar per tot el sistema l’any passat, el 93% restants són atesos o bé, amb mesures de medi obert o dins del programa de mediació o assessorament. Segons dades de la Generalitat el 70% dels joves que han passat per un Centre de Justícia Juvenil no han tornat a ser atesos pel sistema judicial juvenil ni han ingressat, després, a cap centre penitenciari en els cinc anys següents de sortir del centre juvenil.

Imatge d'una habitació del Centre de Justícia Juvenil de Girona

Imatge d'una habitació del Centre de Justícia Juvenil de Girona / Carles Couso

Imatge d'una habitació del Centre de Justícia Juvenil de Girona

Imatge d'una habitació del Centre de Justícia Juvenil de Girona / Carles Couso

L’internament és una mesura judicial reservada, segons els jutges, com a últim recurs i s’imposa, en la majoria dels casos, per als delictes més greus. Aquesta mesura pot ser de tres tipus de règim: tancat, semiobert i obert. En el primer, els joves no poden sortir en cap cas del centre; en el segon, els joves poden sortir a fer alguna activitat escolar o ocupacional, i, en el tercer, el règim obert, és el que obliga els joves a anar a dormir als centres, però fan totes les activitats a l’exterior. "És primordial l'equilibri entre vincular i limitar, acompanyar-los en el procés de canvi és essencial, però també hem de posar límits perquè el canvi es compleixi i sigui real", argumenta Núria Viñas, directora del centre gironí. Sigui quin sigui el seu règim i el motiu pel qual estan al centre la intervenció és individualitzada. "Cada cop que arriba un menor es fa un pla de treball que intenta abastar tots els àmbits necessaris per allunyar els nois de conductes transgressores", explica la directora del centre.

Carles Couso

Carles Couso

M'agrada preguntar i explicar històries. Periodista a SER Catalunya.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00