Aquí CatalunyaAquí Catalunya
Sociedad

Parla el cuidador de l'orca Ulises: "Arribarà un dia que ens semblarà un horror tenir animals en gàbies"

De mitjana, de deu exemplars d'animals, només un sobreviu i arriba als zoològics, explica Albert López, cuidador de l'animal durant 14 anys

Albert López, excuidador de l'orca Ulises: "Arribarà un dia que ens semblarà un horror tenir animals en gàbies"

Albert López, excuidador de l'orca Ulises: "Arribarà un dia que ens semblarà un horror tenir animals en gàbies"

29:47

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

Barcelona

El 9 de febrer del 1994, una grua gegant treia una orca del zoo de Barcelona, de quatre tones de pes. Era l'orca Ulises. Va arribar a la capital catalana l'any 1983 i es va convertir en tot un fenomen, com també ho era el goril·la albí Floquet de Neu. Onze anys després, el recinte li va quedar petit. L'1 de febrer del 1994 va fer la seva darrera actuació en aquest zoo, i una setmana després, el 9 de febrer el van traslladar en avió fins als Estats Units, cap a San Diego, on continuaria fent espectacles. Avui dia encara viu, té 58 anys, tot i que ja està jubilat dels shows, només fa quatre salts en un espectacle i fecunda femelles.

"Mentre sigui fèrtil, anirà fent; després acabarà mort de fàstic. És la condemna de tots els cetacis en captivitat", qui ho diu és Albert López, qui en va ser cuidador durant 14 anys, i que 31 anys després, ha passat per l'Aquí Catalunya per recordar el seu pas pel Zoo de Barcelona. Assegura que va establir-hi un vincle fort, però reconeix que seria "pedant" dir que quan el 2022 va viatjar a San Diego per retrobar-s'hi, l'orca el va identificar: "Qui quasi no el reconeix soc jo, que dins de la piscina hi havia tres orques i em pensava que l'Ulises n'era un que al final no".

Un canvi de mentalitat

De mitjana, de deu exemplars d'un animal, només un sobreviu i arriba als zoològics. La resta? Moren pel camí, explica López, ja sigui durant la captura, el trasllat i l'adaptació. En aquesta conversa recorda que en els casos de les orques, per capturar-les, s'han de separar les cries de les mares, assassinant les adultes. Després, explica l'excuidador que els hi posen pedres a la panxa perquè els cadàvers s'enfonsin. "D'aquí uns anys ens semblarà una atrocitat", expressa, "però cal un canvi de mentalitat. En termes humans, el que els fan és una salvatjada".

Està convençut que l'Ulises no és més feliç a San Diego que a Barcelona, "encara que la piscina sigui més gran, continua sent una gàbia pels animals". Que l'orca a la capital catalana necessitava més espai ho sabien des del principi, afirma. L'excuidador confia en un canvi de mentalitat en un futur que porti a la fi de la captivitat dels animals amb aquests objectius, "el paradigma dels zoològics no funciona, és obsolet", conclou.

Laura Estrada

Laura Estrada

Periodista, part de l'Aquí Catalunya i del podcast Agafa el telèfon. Acaricio gats i odio la pinya.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00