Ocio y cultura

Un fàrmac antitumoral evita l'expansió de la COVID i la bronquiolitis

Ho ha descobert l'IrsiCaixa amb una estratègia innovadora per rastrejar la petjada que els medicaments deixen a les cèl·lules

La plitidepsina, un anticancerígen, és capaç de frenar l'expansió de diferents virus molt freqüents

La plitidepsina, un anticancerígen, és capaç de frenar l'expansió de diferents virus molt freqüents

Barcelona

Els investigadors han analitzat l'empremta que el medicament deixa a les cèl·lules, més enllà de l'efecte per al qual ha estat dissenyat. Així han descobert que un anticancerígen redueix a concentracions mínimes la replicació de diferents virus coneguts i freqüents. Es diu plitidepsina i s'ha mostrat efectiu per tractar el SARS-CoV-2 responsable de la COVID), el MERS (un altre coronavirus), el zika, el virus respiratori sincicial (que provoca la bronquiolitis), el virus de l’hepatitis C i el de l’herpes, entre d’altres.

"La versatilitat d’aquest compost rau en la seva capacitat per modular funcions cel·lulars més enllà del seu punt d’acció principal", explica Núria Izquierdo, investigadora principal d'IrsiCaixa. "En bloquejar la seva diana terapèutica, la plitidepsina desencadena canvis en altres processos moleculars aparentment desconnectats, generant un patró únic que l’equip investigador defineix com a petjada molecular". Identificar la petjada molecular d’un fàrmac pot revelar noves aplicacions més enllà de les ja conegudes, cosa que permet predir nous usos i fins i tot evitar possibles resistències al fàrmac.

Com actua l'antitumoral davant els virus

Vista microscòpica del coronavirus SARS-CoV-2, responsable de la pandèmia de la COVID

Vista microscòpica del coronavirus SARS-CoV-2, responsable de la pandèmia de la COVID / Getty Images

Vista microscòpica del coronavirus SARS-CoV-2, responsable de la pandèmia de la COVID

Vista microscòpica del coronavirus SARS-CoV-2, responsable de la pandèmia de la COVID / Getty Images

La plitidepsina bloqueja un procés essencial per a la supervivència de les cèl·lules i dels virus: la síntesi de proteïnes. "Ens preguntàvem com les cèl·lules podien continuar funcionant després de bloquejar un procés tan crucial", diu Elisa Molina, investigadora predoctoral d'IrsiCaixa. L'estudi revela que les cèl·lules compensen aquesta inhibició activant mecanismes alternatius, cosa que les permet sobreviure, però els virus no saben fer-ho i, per tant, la seva replicació s'atura.

Al laboratori, aquest fàrmac ha inhibit la replicació dels virus esmentats a concentracions que no afecten les cèl·lules. D'altres, com el VIH, sí que són capaços d'utilitzar les vies alternatives i, per això, el fàrmac no és eficaç per frenar-lo.

Arsenal per a futures pandèmies

Actualment, no disposem de tractaments efectius per a molts virus i, en la majoria dels casos, l’única opció és superar-los gràcies al nostre propi sistema immunitari. Des de fa anys, IrsiCaixa treballa en la creació i identificació d'antivirals de gran espectre, capaços d'actuar contra virus molt diferents. Ara proposen analitzar les petjades moleculars d'altres fàrmacs per intentar crear un arsenal d'antivirals que puguin utilitzar-se ràpidament en futures pandèmies.

Susanna Ruiz

Susanna Ruiz

Periodista. Animals i llibres.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00